Rinnaga toitmine kaitseb ema südamehädade eest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse imetamine
Lapse imetamine Foto: AFP / Scanpix
USAs tehtud uuring näitab, et oma beebit üle aasta rinnaga toitvatel naistel on südamehaiguste, infarkti ja insuldi esinemise risk kümme protsenti väiksem kui neil, kes last üldse ei imeta.

Uuring viidi läbi Pittsburghi ülikoolis ning selles vaadeldi ligi 140 000 menopausi läbinud naist, kes olid viimati rinnaga toitnud keskmiselt 35 aastat tagasi, kirjutab BBC News.

Lisaks südameprobleemide ohu vähenemisele oli lapsi pikalt imetanud naistel ka 12 protsenti väiksem tõenäosus kõrge vererõhu tekkeks. Samuti vähendas rinnaga toitmine viiendiku võrra nende diabeediriski ja tõenäosust kõrge kolesteroolitaseme käes kannatada.

Uurijate sõnul arvatakse enamasti, et imetamine mõjub südamele hästi, kuna vähendab organismi rasvavarusid, kuid tegelikult on asi keerulisem ning ilmselt on selles oma roll ka rinnaga toitmise toimel vallanduvatel hormoonidel.

«Imetamine on üks oluline osa sellest, kuidas naise keha rasedusest taastub,» rõhutas uurimisgruppi kuulunud doktor Eleanor Bimla Schwarz rinnaga toitmise tähtsust. «Kui seda protsessi häiritakse, tekib naistel suurema tõenäosusega mitmeid terviseprobleeme, muuhulgas infarkte ja insulte.»

«Mida kauem ema last imetab, seda parem neile mõlemale,» lisas Schwarz.

Ka eelnevad uuringud on näidanud, et rinnaga toitmine toob kasu nii beebi kui ema tervisele. Näiteks vähendab see naistel munasarja- ja rinnavähi tekke ning luuhõrenemise riski ja kaitseb beebit rasvumise, astma, diabeedi ning kõrva- ja kõhupõletike eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles