Ravimiamet: Diane 35 kõrvaltoimete kohta pole Eestis kaebusi tulnud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diane 35 tootja Bayeri kinnitusel  on tromboosioht kirjas ravimiinfolehel.
Diane 35 tootja Bayeri kinnitusel on tromboosioht kirjas ravimiinfolehel. Foto: SCANPIX

Tuntud rasestusmisvastast vahendit Diane 35 (Dianette) seostatakse Prantsusmaal surmajuhtumitega, kuid Eesti ametnike kinnitusel meil selliseid juhtumeid pole olnud.

«Prantsusmaa ettepanekul vaadatakse üle kõigi 3. ja 4. põlvkonna hormonaalsete kontratseptiivide kasu-riski suhe,» ütles ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla. «On ammu teada, et nende kasutamisel on pisut suurem risk venoosse trombemboolia tekkeks võrreldes 2 põlvkonna (vanemate) levonorgestreeli sisaldavate kontratseptiividega,» lisas ta.

Ravimiameti kinnitusel ei ole Eestis teateid Diane 35 või teiste tsüproterooni+östrogeeni sisaldavate ravimite kasutamisel ilmnenud märke võimalikest kõrvaltoimetest.

Diane 35, mis mõnel pool on müügil ka nime all Dianette, on hormoontablett, mida kasutatakse naistel akne raviks ja mis on kasutusel ka kui rasestumisvastane vahend. Alates 1987. aastast, kui ravim tuli müügile, on Prantsusmaa arstide andmetel  selle ravimi kasutamisega seostatud 125 tromboosijuhtumit, neli neist lõppesid surmaga.

Ravimitootja Bayeri teatel oli verehüübimisrisk teada ja see oli ka selgelt ravimiinfolehel välja toodud.

Bayer teatas, et ravim on ette nähtud akne raviks ning arstliku  nõustamise käigus räägitakse ka ettevaatusabinõudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles