Ülekaalulisi ohustavad eakana liikumisprobleemid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakas naine
Eakas naine Foto: AFP / Scanpix
2800 USA elanikuga tehtud uuring näitas, et ülekaalulistel või rasvunud inimestel tekivad vananedes suurema tõenäosusega raskused kõndimise ja treppidest käimisega.

Mida pikemat aega inimene ülekaaluline oli, seda suurema tõenäosusega liikumisprobleemid tekkisid, vahendab Reuters.

Seitse aastat kestnud uuringus jälgiti 2845 seitsmekümnendates eluaastates inimest, kes panid kirja oma kaalu 25- ja 50-aastasena. Lisaks mõõdeti nende kehakaalu ka uuringu algul.

Selgus, et naistel, kes olid kõigil kolmel eluetapil ülekaalulised, oli normaalkaalus olijatest kolm korda suurem tõenäosus eakana liikumisprobleemide käes kannatada. Meeste puhul tõusis risk 61 protsendi võrra.

Uuringut juhtinud gerontoloog Denise Houston Wake Foresti ülikooli meditsiinikoolist ütles, et tulemused näitavad, kui oluline on ülekaalulisust ennetada.

Liigse kehakaalu ja liikumisprobleemide seos peitub uurijate arvates liigeste suuremas kulumises, mida lisakilod põhjustavad, aga ka ülekaaluliste istuvas eluviisis, mis põhjustab lihaste nõrgenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles