Eestist lahkunud kaovad siinsest arstinimistust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksik patsient Pärnu perearstikeskuse koridoris mullusügisese meditsiinitöötajate streigi teisel päeval.
Üksik patsient Pärnu perearstikeskuse koridoris mullusügisese meditsiinitöötajate streigi teisel päeval. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Perearstide kinnitusel on nende nimistus inimesi, kes enam Eestis ei ela. Sellest aastast jõustunud uus kord lubab võõrsile kolinud inimesed perearsti nimistust välja arvata.

«Mul on nimistus 2100 inimest, kellest sadakond elab juba aastaid kusagil mujal – kas Ameerikas, Iirimaal või Soomes,» rääkis Kiviõli perearst Liivia Lipp.

Arsti sõnul käivad Soomes ja Norras elavad inimesed aeg-ajalt tema jutul. «Aga Ameerikast vist enam ei tulda Euroopasse arsti juurde,» tõdes ta.

Muudatust, mis lubab võõrsile kolinud inimesed perearstinimistust välja arvata, peab Lipp mõistlikuks, sest nende asemele saab arst võtta uued patsiendid.

«Perearst ise ei saa oma nimistust kedagi välja arvata, nimistust saab inimesi välja arvata terviseamet,» selgitas terviseameti peaspetsialist Mai-Liis Meigo.

Sellest aastast saab inimese perearsti nimistust välja arvata, kui ta pole enam rahvastikuregistris arvel. Ravikindlustuse olemasolust otsus ei sõltu. Kui mitut võõrsil elavat inimest uuendus puudutab, selgub terviseameti kinnitusel märtsi lõpuks.

Perearsti palve peale võib terviseamet ravikindlustuseta inimesele uue perearsti määrata, kui arsti nimistus on rohkem kui 800 ravikindlustamata inimest.

«Haigekassa üldarstiabi kulumudelis on perearsti praksise toimimise alampiiriks arvestatud 1200 kindlustatut – need on inimesed, kelle eest tasutakse pearaha. Haigekassa andmetel on aeg-ajalt tekkinud probleem, et perearsti nimistu piirsuurus 2000 on täis (ja ta ei saa inimesi juurde võtta), aga pearaha saab ta neist alla tuhande eest,» selgitas Meigo.

Ametniku sõnul on nimistust väljaarvamine kõige viimane, möödapääsmatu meede, sest amet peab arvestama väljaarvamise mõju patsiendile. «Väljaarvamist kasutatakse üksnes siis, kui nimekirja jäämine kahjustab oluliselt kvaliteetse arstiabi tagamist nimistu teistele patsientidele,» kinnitas Meigo.

Ta lisas, et parim lahendus oleks, kui patsient ja perearst jõuaksid nimekirja jäämises või sellest kustutamises omavahel kokkuleppele. Lahendus võib olla ka perearsti praksisesse abiarsti palkamine.

Kuni uue aastani ei sätestanud seadus, kuidas saab inimest perearsti nimistust välja arvata ning talle uue perearsti määrata, kui perearsti nimistu esmane piirsuurus 2000 on ületatud, aga tema nimistus olevate kindlustatute arv jääb alla 1200.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles