Perearstid kirjutavad alla hea tahte koostööleppele

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Diana Ingerainen.
Perearst Diana Ingerainen. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti Perearstide Selts kirjutab täna riigikogus alla tervishoiuvaldkonna hea tahte koostööleppele.

Perearstid on seisukohal, et tervishoiusüsteemis valitsevad probleemid vajavad kiireid lahendusi ning selle eelduseks saab olla ainult konstruktiivne koostöö ning dialoog kõikide osapoolte vahel.

«Ootame sotsiaalministrilt valmisolekut kiireks tegutsemiseks, arstide kompetentsi arvestamist tervishoiupoliitikat puudutavates otsustes ja poliitilist tahet,» selgitas Perearstide seltsi juht Diana Ingerainen. «Meie ees seisavad keerulised väljakutsed patsiendikeskse arstiabi jätkusuutlikkuse osas. Erimeelsused üksnes pidurdavad protsessi.»

Kuigi perearstid allkirjastavad hea tahte kokkuleppe, on selles mitmeid punkte, mille täpsustamise osas peab töö jätkuma. «Riik peab hakkama vastutama tervishoiukorralduse eest, selgitades patsiendile, millised on riigi võimalused. Me ei saa rääkida arstiabi kättesaadavuse paranemisest, kuna demograafilisest olukorrast tulenevalt see pigem halveneb. Lõhe reaalse olukorra ja võimaluste ning poliitiliste valimislubaduste vahel on täna liiga sügav,» ütles Ingerainen.

Perearstide selts nõustub sotsiaalministriga, kelle sõnul kaardistab dokument hästi meie ees seisvad tulevikuprobleemid. Kaardistamine on aga alles protsessi algus, mitte lõpp. «Tuleb otsustada, kas tervishoidu leitakse raha juurde või mitte. Riik on seni tervishoiukorralduses olnud pigem pealtvaataja rollis, aga nüüd tuleb tegutseda ja võtta vastutus,» teatasid perearstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles