Apteekrid taotlevad tervishoiutöötaja õigusi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Apteekrite Liit on käivitanud algatuse, millega loodetakse välja võidelda apteekrite tunnistamine tervishoiutöötajateks. Õigusanalüüsi valmimist apteegiteenuse ja apteekri määratlemise kohta oodatakse suve hakuks.

Apteekrid on enda tervishoiutöötajate nimekirja kandmist taotlenud juba aastaid, kirjutab Meditsiiniuudised.

Eesti Apteekrite Liidu esimehe Kai Kimmeli sõnul on nad viimase kümne aasta jooksul pöördunud ametis olnud sotsiaalministri, sotsiaalkomisjoni ja riigikogu fraktsiooni poole nii palju kordi, et ta ei suuda neid enam isegi kokku lugeda.

Seni pole läbirääkimised riigi esindajatega liidule soovitud tulemust andnud. Uue ajendi teema tõstatamiseks andis piiriülese tervishoiuteenuse osutamise direktiiv, mis käsitleb muu hulgas ka apteekri tööd kui tervishoiuteenuse pakkumist.

«Paraku ei ole apteekrite seni esitatud argumentide hulgas ühtegi sellist, mille lahendamise eeldus oleks just tervishoiutöötaja staatus,» märkis sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste.

Näiteks on üks apteekrite väidetest, et kui apteegiteenus on tervishoiuteenus ja apteeker tervishoiutöötaja, müüvad edaspidi ravimeid ainult apteekrid. Paluste kinnitusel võivad aga ka praegu apteegis ja apteegi struktuuriüksuses teenust osutada ainult terviseametis registreeritud proviisor ja farmatseut ning seega ei pea apteeker olema tervishoiutöötaja.

Tema sõnul ei ole senini olnud põhjust muuta 2001. aastal seadusega kehtestatud määratlust, mille järgi on tervishoiutöötajad arst, hambaarst, õde ja ämmaemand. Ta lisas, et nad ei soovi hakata tegelema apteekrite staatuse muutmisega ka direktiivi ülevõtmise ajaliselt niigi pingelise protsessi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles