Ameerika haiglates hakkavad tegutsema robot-arstid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot-arst.
Robot-arst. Foto: Ekraanitõmmis videost

Ameerika terviseamet lubab haiglates kasutsele võtta meditsiinilised robotid, mis kergendavad oluliselt arstide tööd.

Meditsiiniline robot nimega RP-VITA võib juba paari kuu jooksul haigla koridorides ringi kihutama hakata, vahendab Phys.org.

Robot liigub iseseisvalt ja arstid saavad roboti suunata kõikidesse haigla ruumidesse. RP-VITA robotile on sisse ehitatud kaart. Robot tunneb laserite, sonarite ja sensorite abil ära takistused, mistõttu ei põrku ta inimeste ega objektidega.

Inimsuuruse roboti nö. näoks on ekraan, mis võimaldab interaktiivset kommunikatsiooni arsti ja patsiendi vahel. Nii saab arst kontrollida patisendi käekäiku ilma patsiendi juurde minemata. See säästab oluliselt arsti aega.

Arstid saavad roboti iPadi vahendusel suunata valitud palatisse. Roboti vahendusel on võimalik teostada vajalik tervisekontroll ning robot edastab seejärel arstile andmeid patsiendi tervise kohta.

RP-VITA robot maksab haiglatele umbes 4000 kuni 6000 dollarit kuus. Roboti ehitasid kaks firmat iRobot ja Touch Healthcare.

Vaata, kuidas robot-arst tegutseb!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles