Viis lihtsat moodust diabeedi vältimiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeet ohustab igas eas inimesi.
Diabeet ohustab igas eas inimesi. Foto: SCANPIX

2. tüüpi diabeeti haigestumist on võimalik edasi lükata või haigestumisriski vähendada füüsilise koormuse, elustiili muutmise ja kaalu langetamisega.

Rahvusvahelise Diabeediföderatsiooni andmetel põeb diabeeti 2030. aastal juba 552 miljonit inimest ehk iga kümnes täiskasvanu, kirjutab Fox News.

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul kannatab täna diabeedi käes 346 miljonit inimest ning paarikümne aasta jooksul võib 2. tüübi diabeeti jääda veel 200 miljonit inimest.

Inglismaal on diabeet kujunenud suureks probleemiks ka juba noorukite seas. Kuigi 2. tüübi diabeet tekib tavaliselt ülekaalulistel inimestel vanuses 45 ja rohkem, siis diabeediföderatsiooni hinnangul tõstab järjest kasvav ülekaalulisuse probleem laste ja noorukite seas riski haigestuda diabeeti juba nooremas eas. Veel kakskümmend aastat tagasi oli 2. tüübi diabeedi esinemine nõnda noorte seas praktiliselt ennekuulmatu.

Fox News toob välja viis lihtsat harjumust, mille järgimisel võib haigestumise risk väheneda kuni 80%:

-         pea tervislikku dieeti – lisa menüüsse rohkelt puu- ja juurvilju

-         treeni vähemalt kolm korda nädalas 20 minutit

-         hoia kehakaal normis (BMI 18.5 ja 24.9 vahel)

-         proovi hoiduda suitsetamisest

-         tarbi mõõdukalt alkoholi

Neid lihtsaid harjumusi järgides on üsna väike tõenäosus diabeeti haigestuda. Teadlaste sõnul on siiski kõige efektiivsemaks mooduseks kehakaalu hoidmine normi piires. Samas, need ülekaalulised, kes järgivad kas või üht ülaltoodud harjumustest – näiteks kolm korda nädalas treenimist – võivad siiski diabeeti haigestumist ennetada.  

Normaalkaalus meestel on 70 protsenti väiksem risk haigestuda diabeeti kui prisketel meestel. Normaalkaalus naiste puhul on haigestumise risk 78 protsenti väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles