Seagripp pole õige termin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp viroloogialaboris.
Gripp viroloogialaboris. Foto: Toomas Huik

Ehkki paljud spetsialistid kinnitavad, et seagripp on kerge haigus, ollakse siiski valmis selle pandeemiliseks levikuks. Eestis koostati vastav tegevuskava juba paar aastat tagasi.



«Eestis võib tavapärast elu edasi elada,» ütles tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro. «Soovitaksin järele mõelda, kas Mehhikosse puhkusereisile minna. Aga kui väga on vaja, siis tööreisile võib ikka minna.»



Aro lisas, et Eestil valmis gripi ennetamise ja tõrje plaan ehk pandeemiliseks gripiks valmisoleku kava mitu aastat tagasi, kui maailmas möllas linnugripp.



Haiglaravi ei vaja


«See võetakse nüüd uuesti lauale ja käiakse värske pilguga üle. Aga stsenaariumid on läbi mängitud, neid on Euroopa Komisjoni palvel auditeerinud Euroopa eri agentuurid,» kinnitas ta.



Tegemist on terve riigi, eri ministeeriumide ja asutuste koostööplaaniga, kus on näidatud haiguste leviku eri faasid ja nendele vastavad tegevusplaanid. «Nii et teoreetiliselt oleme igati valmis,» kinnitas Aro.



Haiglaravi vajajate tulva Aro ei ennustanud, sest vähemasti Ameerikas on tegemist kergete haigusjuhtudega, millest paranemiseks peaksid inimesed jääma koju ja saama vajalikku ravi.



Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko sõnul on kõik Euroopa Liidu liikmesriigid nõus, et mingeid piiranguid reisimisele ei kehtestata.



Dontšenko kinnitusel on nende ülesanne praegu teavitada haigusest ja anda käitumisjuhiseid nii neile reisijatele, kes kavatsevad riskipiirkondadesse minna, kui neile, kes sealt tulevad.



Mis on seagripp?


Aro sõnul võiks nimetuse «seagripp» panna tegelikult jutumärkidesse, kuna haigust põhjustab ebatavaline viirus, kus segunenud seagripi, linnugripi ja inimese gripi viiruse geenid.



Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ülla-Karin Nurmi sõnul on Eestis gripiravimi riigi varu 3000 doosi. Tegu on retseptiravimiga, mille toimeaine on oseltamivir, näiteks sisaldab seda Tamiflu.



Praegu ei ole seagripi vastu olemas efektiivset vaktsiini. «Eile teatas Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO), et hakatakse kibekiiresti välja töötama konkreetse gripi vastast vaktsiini,» nentis Aro. See võtab aega neli-kuus kuud.



Arvatavalt sai seagrippi haigestumiste jada Mehhikos alguse juba 18. märtsil.  «Mehhiko surmajuhtude põhjusi võib olla väga erinevaid: mis faasis haigus avastati, millal inimene ravi sai – see kõik mõjutab tõve kulgu,» vastas Aro küsimusele, miks inimesed sellesse haigusse siiski surnud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles