Prantsusmaal lõpetatakse tuntud ravimi Diane 35 müük

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal hakatakse taas Diane 35 müüma.
Prantsusmaal hakatakse taas Diane 35 müüma. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaal keelati tuntud ravimi Diane 35 väljakirjutamine ning müük, kuna seda seostatakse nelja surmajuhtumiga.

Prantsusmaa ravimiohutusamet teatas 31. jaanuaril, et Saksa ravimifirma Bayeri ravim Diane 35 (mõnes riigis müügil ka nime all Dianette) korjatakse kolme kuu jooksul müügilt ära, teatas news.com.au. Selle aja jooksul on arstidel keelatud selle ravimi väljakirjutamine.

Prantsusmaal kasutab u  300 000 naist Diane 35. Seda lubatakse seal kasutada üksnes akne ravimiseks, kuid paljud tohtrid soovitavad seda ka kui rasestumisvastast vahendit. Prantsusmaal seostatakse seda ravimit nelja naise surmaga alates 1987. aastast, kui ravim lubati müügile.

Prantsuse ravimiameti kinnitusel on selle ravimi kasutajatel trombi tekke oht neli korda suurem, kui neil, kes seda ei kasuta. Amet hoiatas ravimitarvitajaid selle võtmise järsu lõpetamise eest ning soovitas neil konsulteerida oma arstiga.

Diane 35 on müügil ka Eestis, kuid Eesti ravimiametile pole selle kõrvaltoimete kohta  kaebusi tulnud.

Eesti ravimiametist selgitati, et Prantsuse ravimiamet hindab seoses Diane 35 (tsüproteroon ja etinüülöstradiool) kasutamisega Prantsusmaal teadaolevaid trombemboolia juhte alates 1987. aastast (113 venoosse trombemboolia ja 12 arteriaalse trombemboolia juhtu; sh 4 surmaga lõppenud juhtu).

Lisaks on Prantsuse ravimiameti hinnangul oht, et seda ravimit kasutatakse näidustuse väliselt rasestumise vältimiseks. «Nimelt on Diane 35 näidustatud raskekujulise akne, androgeense alopeetsia ja hirsutismi raviks ning oma toime tõttu omab ta ka rasestumisvastast toimet, kuid ainult rasestumise vältimiseks ei ole ravim näidustatud,» rääkis ravimiamet ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla.

Tromboosi tekkerisk on teada juba aastaid kõigil kombineeritud suukaudsetel kontratseptiividel (KSK). Ükskõik millise rasestumisvastasevahendi kasutamisega kaasneb venoosse trombemboolia (VTE) suurenenud risk, kui võrrelda rasestumisvastaste vahendite mittekasutamisega.

Tromboosi riski tõus on suurim esimesel aastal, mil naine alustab rasestumisvastaste vahendite võtmist või taasalustades nende võtmist pärast vähemalt ühekuulist tabletivaba perioodi.

 Naistel, kellel ei esine muid teadaolevaid tromboosi riskifaktoreid on KSK kasutamisel tromboosirisk järgmine:

- 20 juhtu 100 000 fertiilses eas naise kohta aastas levonorgestreeli sisaldava KSK (2. põlvkonna KSK) kasutamisel

- kuni 40 juhtu 100 000 fertiilses eas naise kohta aastas desogestreeli/gestodeeni sisaldava KSK (3. põlvkond) ja drospirenooni sisaldava KSK (4. põlvkond) kasutamisel. Sama riski tase on ka tsüproterooni ja östrogeeni kombinatsiooni kasutamisel.

 Ravimiamet palub kõigil naistel, kel on rasestumisvastaste vahendite kasutamisel tekkinud tromb, sellest teada anda. Seda saab teha paludes arsti või täites ise kõrvaltoime teatise vormi ravimiameti veebilehel.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles