Uue tuberkuloosivaktsiini lootus luhtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloosivaktsiini katse Lõuna-Aafrikas nurjus.
Tuberkuloosivaktsiini katse Lõuna-Aafrikas nurjus. Foto: Reuters/ScanPix

Suur tuberkuloosivaktsiini katseperiood lõppes läbikukkumisega, mis tähendab tõsist tagasilööki tuberkuloosivastases võitluses.

See oli esimene oluline tuberkuloosivaktsiini katse alates 1921. aastast, kui tutvustati Bacillus Calmette-Guerin (BCG) vaktsiini, mis on siiski vaid osaliselt efektiivne ühe tuberkuloosi tekitava bakteri suhtes. Just seepärast tegelevadki mitmed meeskonnad üle maailma uute vaktsiinide väljatöötamisega, vahendas BBC News.

Viimane lootustandev vaktsiin, mida tunti nime all MV A85A, ei suutnud kaitsta imikuid, kellele oli juba antud BCGd.

Uuringus osales 2794 Lõuna-Aafrika last vanuses 4-6 kuud. Neist pooled said uut vaktsiini ja teised platseebot.

Lapsi jälgiti keskmiselt kahe aasta jooksul ning uurijad avaldasid nüüd ajakirjas Lancet, et 32 last, kellele oli antud uut vaktsiini, nakatusid tuberkuloosi. Platseebogrupis oli nakatunuid 39.

Seega oli vaktsiini efektiivsus vaid 17 protsenti, mis on nii madal, et läheb statistilise vea alla.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on tuberkuloos ülemaailma terviseprobleem ning selle haiguse all kannatab suisa 8,7 miljonit inimest, surmajuhtumeid tuleb ette aastas keskmiselt 1,4 miljonit. Lõuna-Aafrikas on tuberkuloos järgmine surma põhjustaja pärast HIVd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles