Milline valuvaigisti mõjub kõige kiiremini?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paratsetamooli sisaldavad raviküünlad toovad apteekides müüdavatest vahenditest valule kõige kiirema leevenduse.
Paratsetamooli sisaldavad raviküünlad toovad apteekides müüdavatest vahenditest valule kõige kiirema leevenduse. Foto: Tiina Kaukvere

Tallinna perearsti Külvi Petersoni sõnul ei saa valuvaigisteid toimeaine efektiivsuse poolest järjekorda seada, kuna toime sõltub valu põhjusest ja inimese eripäradest. Küll aga sõltub ravimi toime kiirus sellest, kuidas ravimit manustatakse.

Raviküünal – apteekides müüdavatest vahenditest toovad kõige kiirema leevenduse valule paratsetamooli sisaldavad pärasooleküünlad. Neid kasutatakse eelkõige väikelaste ravis.

Vees lahustuv tablett – sääraseid palavikualandajate pulbreid ja tablette tuleb lahustada klaasitäies vees, mille tõttu imendub ravim kiiremini.

Polümeerkattega tabletid – tavalised poolitusjoontega tabletid, mis imenduvad kiiremini siis, kui on piisavalt juurde joodud ja kõht pole eelnevalt väga täis söödud.

Enteraalkaetud tabletid – neid tablette ei tohi murda ega närida, kuna tablettidel on spetsiaalne kiht mao kaitsmiseks. Tablett on valmistatud nii, et ravim vabaneks kehas aeglaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles