Ülekaalulisus võib viia D-vitamiini puuduseni

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline inimene.
Ülekaaluline inimene. Foto: Reuters / Scanpix

Londoni ülikooli teadlased avastasid, et ülekaalulisus võib vähendada organismis D-vitamiini kogust.

Väljaandes PLOS Medicine avaldatud raporti järgi analüüsisid uurijad geneetilisi andmeid 21 erinevast uuringust ehk kokku 42 000 patsiendilt, kirjutab BBC. Teadlased leidsid, et iga 10 protsenti kehakaalu indeksi tõusu vähendab 4 protsenti kehas sisalduva D-vitamiini taset.

Kuna D-vitamiin talletub rasvkudedes, usuvad töö autorid, et suurem ladustamisruum pidurdab selle vereringesse jõudmist. Kehakaalu indeksit arvutades jagatakse kehakaal kilogrammides pikkuse (meetrites) ruuduga. Kehakaalu indeksiga üle 30 loetakse inimest rasvunuks.

Teadustöö autor dr Elina Hypponen ütles, et uuring rõhutab, kui oluline on vältida D-vitamiini puudust ülekaalulistel ja rasvunud inimestel. D-vitamiini saab efektiivselt koguda päikeselt, kuid võimalik on võtta ka D-vitamiini toidulisandeid.

«Söömine ja geenid mängivad rasvumisel olulist rolli – kuid see uuring tuletab meelde, et ei tohiks unustada füüsilist aktiivsust, mis aitab vähendada kaalunumbrit ja ka vitamiinipuudust,» kommenteeris professor David Haslam ülekaalulisuse foorumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles