Arst: madratsi ja jalatsite pealt ei tasu kokku hoida

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mugavad jalatsid on väga olulised.
Mugavad jalatsid on väga olulised. Foto: SCANPIX

Ida-Viru keskhaigla ortopeediaosakonna juhataja Marje Uudekülli kinnitusel saab seljahädasid vältida, kui soetada korralikud jalatsid ja madrats.

«Räägin kogu aeg, et riiete asemel on parem investeerida headesse ja mugavatesse jalatsitesse ning voodisse – nende pealt ei maksa kokku hoida,» rääkis dr Marje Uudeküll Põhjarannikus

«Teie selja ja jalgade jaoks pole vahet, kust on ostetud kampsun, aga kui teil on mugavad kingad, mitte mingi odav turukaup, on ka jalgadega vähem muret,» lisas ta. Arsti sõnul mõistab ta, et  see pole odav lõbu. Aga parem osta üks paar mugavaid jalatseid kui 10 paari odavaid, arvas ta.

Halvad jalanõud põhjustavad ka lampjalgsust, valu põlvedes. «Üldse võib öelda, et jalgadest sõltub kõik. Õige telje korral (inimese selgroog on telg, mille ümber kujuneb kogu skelett ja lihaskond) peavad teine varvas, põlvekedre ja puusaliigese otsa keskpunkt asuma ühel joonel. Kui kas või üks neist lülidest seda ei ole, hakkab kogu jalg valutama,» selgitas tohter.

Rääkides madratsitest, sõnas arst, et ortopeediline madrats on tavalisest palju mugavam, samas paljud ei saa neid hinna tõttu endale lubada.  «Mina soovitan lihtsalt asendada vana uuega, et madrats ei vajuks läbi, et kõik tunneksid ennast mugavalt ja puhkaks end hästi välja. Kui te tõusete hommikul üles peavaluga, selg on väsinud ja valutab, tähendab see seda, et teie voodiga on midagi korrast ära,» sõnas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles