Eestimaalane sööb liialt soola

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sool.
Sool. Foto: SCANPIX

Tervise arengu instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammeli sõnul on rahva tervise sisukohalt väga oluline vähendada soola tarbimist.

Sammeli väitel on piisavalt tõendeid sellest, et naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib tõsta osadel inimestel vererõhku ning suurendada seeläbi südamehaigustesse ja insulti haigestumise riski. «Umbes 80 protsenti soolast saame me poest ostetud töödeldud toidust, näiteks leivast, juustust, vorstist, valmistoitudest. Seetõttu ei piisa ainult toidu valmistamise ja söömise ajal soola lisamise vähendamisest. Selleks, et soola tarbimist elanikkonna hulgas tõhusalt vähendada, on vajalik muuta ka inimeste toitumuslikku keskkonda läbi töödeldud toidu soolasisalduse alandamise,» lisas Sammel.

«Vajadust vähendada soola tarbimist on tunnistatud ka rahvusvahelisel tasandil, kus seda peetakse üheks prioriteetseks suunaks südameveresoonkonna haigestumise vähendamisel,» tõdes Marge Reinap, Maailma Terviseorganisatsiooni esinduse Eestis juht, lisades, et paljud riigid on juba algatanud efektiivseid soola vähendamise strateegiaid.

Tallinnas toimund seminari «Kuidas vähendada soola või muude valitud toitainete sisaldust töödeldud toidus?» eel viidi erinevate toidutootjate seas läbi lühike anonüümne küsitlus, mis oli vajalik üldise ülevaate saamiseks Eesti toidutööstuses toimuvatest arengutest soola vähendamisel. Küsitlusele vastas 30 ettevõtet, kellest 12 ütles, et nende tootearenduse strateegias on eraldi tähelepanu pööratud soola vähendamisele. Asjaoludeks, mis raskendavad  soola vähendamist, peavad tootjad selle küsitluse järgi tarbijate maitseeelistusi ja tehnoloogilisi muudatusi tootmisprotsessis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles