Värvipimedust ravivad erilised prillid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ameeriklased leiutasid värvipimedust ravivad prillid, mis sobivad puna-rohelise häire korral. See on kõige sagedasem värvipimeduse vorm, mille all kannatajatel on raskusi punaste ning roheliste toonide eristamisega.

Lilla värvinguga Oxy-Iso prillid täiustavad punast ja rohelist värvi. Üks katsetaja kirjeldas, kuidas ta lausa «värises erutusest», kui ta esimest korda prille proovis, kirjutab news.com.au.

Ka teise katsetaja, Sussexi ülikooli õppejõu Dr. Daniel Bori jaoks oli see väga eriline hetk olnud. «Olin parajasti oma tütrega võimlas, kui ühtäkki tekkisid tema näkku punased huuled!» meenutab Bor, kellel tekkis värvipimedama probleeme kõige enam seminaridel, kus näidati graafikuid ja jooniseid punastes ja rohelistes toonides. Dr. Bor läbis uute prillidega ka värvipimeduse testi, mis on kasutusel koolides üle terve maailma.

Bor pidas aga häirivaks, et nende prillidega ei näinud ta enam tütre beebimonitoril põlevat kollast tulukest. Prille peab ta aga siiski vaieldamatuks abimeheks näiteks kunsti- ja lillenäitustel.  

UV-kaitsega O2Amp tehnoloogial välja töötatud Oxy-Iso prille, mis peaksid võimaldama värvipimedatel nüüd näha maailma ka punastes ja rohelistes toonides, saab osta Amazonist 297 dollari ehk 222 euro eest.

Värvipimedus on eriti levinud haigus eurooplastel (umbes kaheksa protsenti meestest) ning väga haruldane aafriklastel ning asiaatidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles