Alkoholisõltuvuse ravi päästaks ELis aastas 12 000 inimelu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joomarlus viib ahastusse, joodiku elu on raske.
Joomarlus viib ahastusse, joodiku elu on raske. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna avaldatud uuringust selgub, et kui Euroopa Liidus jõuaks alkoholisõltuvuse ravi vähemalt 40 protsendini patsientidest, võiks see päästa aastas ligi 11 700 inimelu.

Meditsiiniajakirjas European Neuropsychopharmacology ilmunud värske uuring näitab esmakordselt, kui suurel määral on alkoholitarvitamisest tingitud suremus põhjustatud just alkoholisõltuvusest – nimelt leiti, et alkoholisõltuvus põhjustab 70 protsenti alkoholiga seotud surmadest.

Tuhanded eurooplased surevad igal aastal alkoholisõltuvuse tõttu, kuna nad ei saa vajalikku ravi. Euroopa Liidus saab täna ravi vähem kui 10 protsenti alkoholisõltlastest. Igal aastal põhjustab see haigus 120 000 15-64-aastase eurooplase surma.

Uuring kinnitab, et alkoholitarvitamise sotsiaalne hind on kõrge ning on seotud suurenenud kuritegevuse, liiklusõnnetuste, töötuse ja pereprobleemidega. Nende probleemide arvestuslik kulu ühiskonnale oli 2010. aastal Euroopa Liidus 155,8 miljardit eurot ning 62 protsenti sellest moodustasid alkoholisõltuvusest tingitud liigse alkoholitarvitamisega seotud kulud.

Selgub, et alkoholisõltuvuse ravimäära suurendamine on hädavajalik selleks, et vähendada kogu alkoholist tulenevat negatiivset mõju inimeste haigestumusele ja suremusele. See ei asendaks olemasolevat euroliidu alkoholipoliitikat, vaid lisanduks sellistele vahenditele nagu alkoholi hindade tõstmine, reklaamipiirangud ja kättesaadavuse vähendamine.

Uuringu üks eestvedajaid Professor Jürgen Rehm Toronto Ülikooli Sõltuvus- ja Psüühikahäirete keskusest kutsub üles ennetavate tegevuste kõrval suurendama tähelepanu alkoholisõltuvuse ravile, et tagada mitmekülgne lähenemine nimetatud haigusele. «Arvestades alkoholitarvitamise ja eriti alkoholisõltuvuse olulist mõju Euroopa haiguskoormusele, tuleks olemasolevaid alkoholipoliitika vahendeid täiendada meetmetega, mis suurendaksid ravi kättesaadavust,» ütles ta.

Alkoholisõltuvusest

Alkoholisõltuvus on ajuhaigus, mis suure tõenäosusega on progresseeruva kuluga. Alkohol põhjustab 60 erinevat liiki haiguseid ning traumasid. Alkoholisõltuvuse tekkes mängivad olulist rolli nii geneetilised kui ka keskkonnategurid, geneetilised tegurid vastutavad 60 protsendi ulatuses haiguse tekke riski eest. Keskne sümptom alkoholisõltuvuse korral on vastupandamatu tung tarvitada alkoholi, patsientidel on raske enda alkoholitarvitamist kontrollida ning nad jätkavad seda vaatamata ilmsetele kahjustavatele tagajärgedele.

Alkoholisõltuvusega patsiente on Eestis täna ligi 60 tuhat. 11 protsenti tööealistest meestest ja 2,1 protsenti tööealistest naistest kannatavad Eestis alkoholsõltuvuse all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles