Uuring: naisi ohustab kaltsiumi liigtarvitamine

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti juustud on maheda ja piimase maitsega.
Eesti juustud on maheda ja piimase maitsega. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rootsi teadusuuringu järgi on naistel, kes tarbivad liiga palju kaltsiumi, suurem risk surra varakult südame-veresoonkonna haigustesse.

Kõige suurem risk on naistel, kes võtavad kaltsiumi toidulisandeid lisaks niigi suurele kaltsiumirikaste toitude ja jookide tarvitamisele, kirjutab The Local.

Pärast Uppsala ülikoolis ja Karolinska instituudis läbiviidud uurimust tõusid kaltsiumi liigtarvitamise mured taas päevakorda. Uuringus leiti, et liiga suur – üle 1400 milligrammi kaltsiumit päevas – või ka liiga väike (600 milligrammi) kaltsiumi tarvitamine suurendab naistel riski surra varakult.

«Meie tulemused näitavad, et mitte ainult liiga väike, vaid ka liiga suur igapäevane kaltsiumi tarvitamine võib negatiivselt mõjuda organismi normaalsele talitusele,» kommenteeris Uppsala ülikooli professor Karl Michaëlsson.

Väljaandes British Medical Journal avaldatud uuringus osales 61 000 naist Uppsalast ja Kesk-Rootsist, kes vastasid oma söömis- ja joomisharjumuste kohta käivatele küsimustele kaks korda kaheksa-aastase vahega.

Pika uuringuperioodi käigus suri 12 000 naist, neist 3900 südame-veresoonkonna haigustesse. Kui uurijad analüüsisid surmajuhtumeid veelgi lähemalt, leidsid nad, et naised, kellel oli liiga suur või väike kaltsiumi tarbimine, surid tõenäolisemalt varem kui normaalse kaltsiumi manustamisega naised. Kõige suurem oli suremus just kaltsiumit toidulisandina võtvate naiste suremus.

«Kui sul on normaalne ja mitmekesine toidulaud, saad sa kokkuvõttes piisavalt kaltsiumi ega vaja toidulisandeid,» ütles Michaëlsson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles