Tervisekaitse: kõrgem pandeemiaoht ei muuda Eesti jaoks midagi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Teiss.

Kuigi Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) tõstis eile seagripi pandeemiaohu hoiatustaseme kuuepallisel skaalal viiendale astmele, ei muuda see Eesti jaoks tervisekaitseinspektsiooni kinnitusel midagi ning paanikaks pole endiselt põhjust.



Viies pandeemiaohu tase tähendab seda, et tuvastatud on haiguse levimine inimeselt inimesele vähemalt kahes riigis, teatas BBC eile. Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri ütles Tarbija24.ee'le, et ka Eesti viib pandeemiaohu taseme vastavusse viienda faasiga, kuid meil ei muutu selle järgi midagi.

«Kuna Eestis ei ole jätkuvalt suuremaid lokaalseid gripipuhanguid ega ole meil ikkagi veel ega tõenäoliselt ei saagi olema tihedaid reisi- ega turismi- ega kaubandussidemeid riikidega, kus sellised suuremad gripipuhangud esinevad,» selgitas Saluri.

Olulisem ennetustegevus on meil tema sõnul endiselt inimeste teavitamine. Tänasest töötab tervisekaitseinspektsioonil Iiris Saluri sõnul ka spetsiaalne infonumber 5102270, kust saab küsida teavet seagripi kohta. Lisaks saab alati helistada ka perearstide nõuadetelefonile 1220, kui oma perearsti kätte ei saa.

Saluri märkis, et Eestis on praegu üldiselt gripijuhud vähenenud ning enamasti ei teagi keegi grippi haigestudes, mis viirusega täpselt tegu on. «Isegi kui arst selle määrab, see ei ole teie kui haige jaoks üldse oluline, sest ravim on täpselt sama kõikide nende grippide puhul, mis Eestis möllavad,» kinnitas ta.

Igal aastal esineb Saluri sõnul erinevaid grippe, kuid nn. seagripp tekitab ärevust, sest ta on uus gripiviirus. Saluri rõhutas, et aeg-ajalt tekib uusi gripiviiruseid ikka juurde ja et terve maakera peale on seagripp tapnud 8 inimest, samas kui tavaline gripp on ka Eestis inimesi tapnud.

Saluri rõhutas veelkord, et paanikaks pole põhjust ning ka Soomes ja Leedus tekkinud kahtlused Eestit ei mõjuta.

Mehhikost reisilt tulnud eestimaalasi Saluri kinnitusel keegi üle ei kontrolli. «Seda ei kontrollita, sest selleks ei ole põhjust. See inimene ise peab jälgima oma tervist ja juhul, kui tal vähemalt 7 päeva jooksul pärast reisilt naasmist ei teki palavikku 38 kraadi või enam, siis elagu sama vapralt edasi,» märkis ta. Muidugi võivad Mehhikost reisilt tulnud ise igaks juhuks arstiga ühendust võtta, kuid otsest vajadust selleks Saluri sõnul ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles