Tuhandeid alkoholilembeseid naisi ähvardab rinnavähk

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine veini nautimas.
Naine veini nautimas. Foto: Panther Media / Scanpix

Ameerika teadlaste sõnul võib regulaarselt alkoholi tarbides ka väike kogus suurendada rinnavähi tekke riski.

Väikeste alkoholikoguste regulaarne tarbimine (klaasike veini päevas) suurendab rinnavähki haigestumise riski, hoiatavad arstid, kelle sõnul teavad kahjuks vähesed naised, kuidas nad alkoholiga oma tervise ohtu seavad. Alkoholi tarbimisel tõuseb östrogeeni tase, östrogeen soodustab aga rinnavähi rakkude kasvu, kirjutab Telegraph.

Värske uuringu autor, doktor Timothy Naimi sõnul põhjustab alkohol Ameerikas ligikaudu 20 000 vähisurma aastas, mis on 3,5 protsenti kõigist vähisurmadest. Sarnased tulemused olid ka Inglismaal – neli protsenti kõigist vähijuhtumitest olid seotud alkoholiga.

Tugevad seosed on alkoholi tarvitamise ja naiste rinnavähi ning meeste suuõõnevähi vahel. Leiti, et 15 protsenti kõigist surmaga lõppenud rinnavähijuhtudest ehk 6000 surma aastas, on seotud alkoholiga. Alkoholilembelistele meestele võib aga saatuslikuks saada suu-, kõri- ja söögitoruvähk.

Liverpooli John Mooresi nimelise ülikooli professor Mark Bellis leidis, et nii nagu suitsupakkidel, peaksid hoiatussildid olema ka kõigil alkoholitoodetel, sest on vale, et inimesed ostavad alkohoolseid jooke omamata piisavat teavet sellega kaasnevatest ohtudest.

«Seoses alkoholiga ei ole olemas mingisuguseid turvalisuspiire - ka väike kogus on ohtlik. Alkoholireklaamidel ei tohiks olla ainult kirje «joo vastutustundlikult», vaid peaks olema ka lahti seletatud alkoholiga kaasnevad ohud, eriti vähitekke riskid,» rääkis Bellis, kelle sõnul levivad inimeste seas eksiarvamused, et alkoholi mõõdukas tarbimine on hea südamele.

Doktor Naimi sõnul on seos alkoholi ja vähi vahel väga tugev, kuid kahjuks kiputakse sellesse umbusklikult suhtuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles