Tabletid tõhustavad ka kerge depressiooni ravi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressiooniravim Prozac
Depressiooniravim Prozac Foto: AP / Scanpix
Suurbritannia uurijad leidsid, et antidepressandid on vajalikud ka kerge ja mõõduka raskusega depressiooni käes kannatajate edukaks paranemiseks.

Praegu püüavad Briti arstid depressiooni kergemate vormide korral tablettide väljakirjutamisest esialgu hoiduda, vahendab BBC News.

200 patsiendiga tehtud uuring näitas aga, et ravi on tõhusam, kui patsient lisaks arsti nõuannete järgmisele ka antidepressante võtab.

Uuringut juhtinud perearst ja Southamptoni ülikooli teadur Tony Kendrick ütles, et ehkki riiklikult paikapandud juhised soovitavad tablette kasutada vaid raskeimate depressioonijuhtumite korral, kirjutavad perearstid neid vahel ka kergematel juhtudel välja.

«See, et kellelgi on kerge depressioon, ei tähenda, et tegu oleks kergelt kulgeva haigusega, kuna inimene võib selle tõttu kuude kaupa töölt puududa,» sõnas Kendrick.

Uuringus osales 200 inimest, kel oli vähemalt kaks kuud depressioon olnud ning kes polnud saanud mingit nõustamist ega tablettravi. Pooled uuritavatest käisid järgnenud kolme kuu jooksul perearsti juures konsultatsioonidel, kus rääkisid, kuidas nad end tunnevad, teist rühma raviti lisaks ka antidepressantidega.

Ravimeid võtnud hindasid uuringu lõpuks oma elukvaliteeti kõrgemaks ja neist iga seitsmenda tervis paranes kolme kuu jooksul märgatavalt. Uurimisrühma liikmed avaldasid lootust, et tulemused julgustavad perearste kergekäelisemalt ravimeid välja kirjutama.

Vaimse tervise asjatundja doktor Tim Kendall kritiseeris aga sellist soovitust, öeldes, et antidepressantide kasutamisega kaasneb mitmeid ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Ta lisas, et kerge ja mõõduka raskusega depressiooni puhul tuleks siiski eelistada psühholoogilist nõustamist.

«Iseenda aitamine õpetab inimesi endaga paremini hakkama saama,» sõnas Kendall.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles