Dieedipillid võisid nooruki hauda viia

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

18-aastane kulturist Sarmad Alladin viidi Inglismaal paar tundi pärast Facebookis uute dieedipillidega hooplemist haiglasse, kus ta suri.

Veel samal päeval postitas Alladin, sõprade seas hüüdnimega «Mr Muscles», Facebooki pildi oma musklitest ning hooples uute DNP dieedipillidega, kirjutab Daily Mail.

Needsamad pillid on suure tõenäosusega ka nooruki surma põhjuseks. Nooruk kukkus äkitselt kokku ning talle kutsuti kiirabi. Indiast pärit Alladin õppis Surrey ülikoolis Inglismaal.

Möödunud nädalal hoiatati Surrey ülikoolis tudengeid surmavate dieedipillide eest, mis pidavat noorte seas ringlema ja mida saab hõlpsasti osta internetist.

Dinitrofenooli (DNP) näol on tegemist mürgise ainega, mida kasutati 20. sajandi algul pestitsiidina umbrohutõrjes. 1930ndatel aastatel kasutati seda ka kaalu alandamiseks, kuid keelustati ränkade kõrvalmõjude tõttu seadusega aastal 1938.

DNPd, mis sisaldab 2,4-dinitrofenooli, on müüdud internetis mitme erineva nime all. Ravimit, mis kiirendab ainevahetust, reklaamitakse peamiselt kulturistidele, kes soovivad oma kehakaalu alandada.

Briti toidukvaliteedi amet on tarbijaid DNP pillide eest hoiatanud. DNP-ga on läbi aegade seostatud 62 surmajuhtumit. Pillid on kollast värvi ja lõhnatud.

Politsei uurib nooruki surma asjaolusid. Inglismaale sõitnud Sarmadi vanemad ootavad lahangu tulemusi.

2008. aastal suri Londonis 26-aastane naisterahvas nimega Selena Walrond, kes kasutas samuti veebipoest ostetud DNP pille. Walrond viidi haiglasse, kus ta kaheksa tundi hiljem südamerabandusse suri. Tema ema ütles toona, et ei unusta kunagi oma tütre kollaseks tõmbunud küüsi ja nahka, mille põhjustasid needsamad pillid.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles