Vanadus mõjub naistele rängemalt kui meestele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valulike haiguste sagedama esinemise tõttu mõjub vanadus naistele rängemalt kui meestele.
Valulike haiguste sagedama esinemise tõttu mõjub vanadus naistele rängemalt kui meestele. Foto: Caro / Scanpix
Värske uuringu andmetel teevad juba enne keskikka jõudmist naisi kimbutavad ülekaalulisus ja artriit nende elu vananedes raskemaks kui meestel.

Hiljuti USAs tehtud uuringust selgus, et 65-aastastel ja vanematel naistel esineb valulikke tervisehädasid üle kahe korra rohkem kui meestel, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Valulike seisundite levinumateks põhjusteks olid ülekaalulisus ja artriit, mis on naiste seas laiemalt levinud kui meestel.

«Kuigi naised elavad sageli kauem kui mehed, on neil suurem oht puuete tekkeks. See suurem oht tuleneb eelkõige ülekaalulisuse ja artriidi laiemast levikust naiste seas,» ütles Duke’i ülikooli meditsiinikeskuse teadlane Heather Whitson. «Naiste kalduvus juurde võtta pärast lapseootust või menopausijärgne kaalutõus viivad selleni, et vanas eas ei saada enam ise hakkama.»

Teadlaste sõnul on tegemist esimese uuringuga, kus tuuakse välja spetsiifilise haiguse seos puuete erineva esinemissagedusega eakatel meestel ja naistel.

«Naised kipuvad elu jooksul rohkem juurde võtma kui mehed. Kui naised mõistaksid, et lisakilod võivad tulevikus viia puude väljakujunemiseni, võiksid nad olla rohkem motiveeritud kaalu kontrolli all hoidma, et mitte olla vanana lastele koormaks,» lisas Whitson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles