Eestis kulutatakse ravimite ostmiseks 220 miljonit eurot

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Peeter Langovits

Ravimiameti poolt avaldatud statistika põhjal oli inimestele kasutamiseks mõeldud ravimite turumaht möödunud aastal 221,7 miljonit eurot.

Kui aastal 2011 näitas ravimiturg juba kerget tõusu ning ületas 200 miljonit eurot, siis 2012. aastal oli ravimituru maht 221,7 miljonit eurot ning suurenes võrreldes varasema aastaga 8,5 protsenti.

Ravimituru mahu kasv tuleneb eelkõige retseptiravimite müügikäibe suurenemisest - kui 2011. aastal suurenes käive viis protsenti, siis 2012. aastal oli kasv juba kaheksa protsenti.

Tõusutrendi näitab ka käsimüügiravimite müük, mis on viimasel kahel aastal suurenenud vastavalt viis ja kümme protsenti.

2012. aastal suurenes kõikide ravimirühmade käive. Kokku kasutati Eestis 2392 erineva nimetusega ravimpreparaati ning 1197 erinevat toimeainet.

Möödunud aastal moodustasid suurima osa ravimituru käibest kasvajavastased ja immunomoduleerivad ained ning järgnesid kardiovaskulaarsüsteemi ravimid ning seedekulgla ja ainevahetuse preparaadid.

2012. aastal müüsid hulgimüüjad ravimeid kõige enam - 157,6 miljoni euro eest - üldapteekidele. Haiglaapteekidele müüdi ravimeid 61,6 miljoni euro ulatuses ning teistele asutustele 2,6 miljoni euro eest.

Võrreldes eelneva aastaga on kõige enam suurenenud ravimite müük haiglaapteekidele ning müük kasvas ka üldapteekidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles