MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu: me ei promo vaktsiini

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas. Foto: Mihkel Maripuu
Meditsiiniuudiste portaal mu.ee kirjutas eile, et MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu tegeleb HPV vaktsiinide promomisega, kuid organisatsioon kummutab selle väite. Avaldame siinkohal täismahus nende vastulause.

MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu (edaspidi MTÜ) on loodud ennetamaks emakakaelavähki läbi tõhusa, ennetamise võimalikkust kirjeldava teavitustöö.

Kuna tegemist on vähiliigiga, mille ärahoidmise võimalikkus on oluliselt erinev stereotüüpsetest arusaamadest vähktõvede kohta, on emakakaelavähi ennetus- ning teavitustööl märksa olulisem roll kui teiste vähiliikide puhul, võrdne rinnavähi skaalaga.

Alates aastast 2006 on MTÜ osalenud erinevatel üritustel ning päris kindlasti pole neis ühtegi osalenut, kes võiks väita, et MTÜ promob vaktsiini ning vaktsineerimist.

Ravimifirmadega on MTÜ suhelnud ennetustöö raames, põhiliselt eneseharimiseks (kuna tegu pole meditsiinieriala esindajatega), emakakaelavähi kohta käivate infomaterjalide saamiseks ning ka seetõttu, et ravimifirmad on ühed vähestest, kes on pisutki MTÜ tegevust materiaalset toetanud.

MTÜ tegevusele pole olnud hõlbus rahalist toetust leida, kuna tegemist on teemaga, mida ei armastata kohvilauas lobistada. Seetõttu on üheksakümmend protsenti MTÜ elushoidmisele ning tegevuse arendamisele kuluvatest vahenditest liikmete vabatahtlik ning tasuta töö, aeg ning raha.

Arvata, et tegemist on kümne naiivse vabatahtlikuga, kes pisikese raha eest ravimifirmadel vaktsiini müüa aitavad, on ilmselge rumalus või pahatahtlikkus. MTÜ on teadlikult vältinud vaktsiiniga seonduvat turundustööd, kuid tõe huvides haiguse ennetamise osas ei ole vaktsiini võimalikkust ka maha salatud.

Väites, et MTÜ naised müüvad reklaami, on ilmselgelt eiratud kõiki nii inimlikke kui ajakirjanduslikke eetikanorme. Kõnealuse artikli autor ei ole viibinud ühelgi MTÜ teavituskampaania loengul ega üritusel.

Tõe huvides ning selgitamaks pisukest haput alatooni mõne ravimifirma esindaja intervjuus MTÜ tegevuse kohta, tuleb tunnistada, et nn kosilasi on meil käinud, ilmselt ka Euroopa sarnaste ühingute tegevuse tõttu. MTÜ on tagasi lükanud kõik projektid ja pakkumised, milles osalemine oleks või võiks näida vaktsiini propageerimisena. Ilmselt on mõnel ravimifirmal raske olnud seda keeldumist alla neelata.

Mõistetav on, et ajad on rasked ning ka ajakirjanikud peavad oma väärtust tõestama, et igapäevaleib kodusele lauale tuua, kuid antud juhul on ületatud piire, mille tagajärjed loodetavasti ei raskenda MTÜ niigi keerulist ja vaevanõudvat, vabatahtlikku tööd. Kui omakasupüüdmatut vabatahtlikkust on nii keeruline mõista ning uskuda, siis tuleks keskenduda faktide kontrollimisele.

Antud Meditsiiniuudiste artikli autor on loo kirjutanud inimlikult ebaeetiliselt ning ajakirjanduslikult äpardunult, nimetades MTÜ liikmeid naisteks, kes müüvad vaktsiini. Kahju on, et ajakirjanduliku fopaa ohvriks langes vabatahtlikkuse printsiibil tegutsev MTÜ, kel nüüd on keeruline ning aeganõudev pesta puhtaks oma mainet, selle asemel, et tegeleda oma põhitegevusega MTÜs, kõigi muude põhitegevuste kõrvalt, millega MTÜ tegevust toidetakse.

MTÜ tuli kokku, kuna üks meie liikmetest on väga lähedalt selle haigusega kokku puutunud ning see on ainus ja peamine põhjus miks vabatahtlik sõpruskond selle MTÜ lõi. Oleme kokku leppinud, et omi isiklikke emotsioone läbi MTÜ tegevuse ei afišeeri. Antud juhul pressis ühe kehva artikli autor välja meilt tõe, millest me avalikult rääkida ei soovinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles