Mängusõltuvusega noored on nõustajate sagedased kliendid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interneti mängukeskkonnad lubavad hasartmängudele ligi ka alla 21-aastasi noori.
Interneti mängukeskkonnad lubavad hasartmängudele ligi ka alla 21-aastasi noori. Foto: Caro / Scanpix
Veebikasiinod, internetipokker ja kihlveokontorid netis sunnivad iga nädal hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskuse spetsialistide poole pöörduma mõne alla 21-aastase noore.

Nõustamiskeskuse tegevjuht ja psühholoog Pille-Riin Kaare rääkis, et noorte seas on väga populaarseks saanud internetikasiinode külastamine ja pokkeri mängimine arvutis. Alla 21-aastastel on tavalistes kasiinodes mängimine keelatud, kuid interneti mängukeskkonnad annavad 17-18-aastastele siiski võimaluse kätt proovida.

Keegi ei kontrolli

Kaare on veebikasiinosid ise testinud ja leidnud kinnitust, et alaealisel kasutajal ei ole mängimiseks suuremaid takistusi. Sisestades vanuseks näiteks 16 ilmub küll teade vanusepiiri kohta, kuid kasutaja saab oma vanust vabalt muuta ning pääseb siiski mängukeskkonda. «Isikut ju ei tuvastata ja sa võid sinna kirjutada mistahes sünniaja,» ütles Kaare.

Nii ongi noored nõustamiskeskuse üsna sagedased kliendid. Kaare sõnul tuleb praegu iga nädal vähemalt korra ette juhtumeid, mil keskusest otsivad abi sõltuvusse sattunud lapse vanemad või noored ise. Probleemi lahendamiseks paluvad nad spetsialisti abi alles siis, kui mängurlus on läinud üle piiri ja seda ka rahalises mõttes.

Üle 35 000 sõltlase

2006. aastal tehtud uuringu andmetel on Eestis hasarmängusõltlasi kuni 35 000. Tänaseks on erinevad mängukeskkonnad veebis seda arvu Kaare arvates kindlasti kasvatanud, kuid värskemaid andmeid tal oma seisukoha kinnituseks esitada pole.

«Uuemaid andmeid ei ole lihtsalt seetõttu, et me küll taotlesime raha uue leviku-uurimuse läbiviimiseks, aga majanduslik olukord on nagu ta on ja praegu ei leitud võimalust seda toetada,» selgitas Kaare.

Siiski tõi ta välja mujal maailmas tehtud uuringute tulemused, mille järgi neelab hasartmäng internetis inimese kiiremini kui tavakasiino. «See on palju agressiivsem viis ja inimestele palju mugavam ning sotsiaalne isoleeritus tekib kiiremini, sest ta ei pea isegi kodust välja minema,» märkis Kaare.

Kuidas last kaughasartmängimise eest kaitsta?

  • Kontrolli lapse tegevusi arvutis, vajadusel keela ligipääs hasartmänge pakkuvatele lehekülgedele.
  • Kui Sul endal on mängimiseks avatud konto, siis hoia oma kasutajanimed ja paroolid lapsele kättesaamatus kohas ja jälgi, et arvuti ei jääks avatuks lapsele huvi ka kiusatust pakkuvatel lehekülgedel. Ära unusta ennast iga kord mängukeskkonnast välja logida.
  • Ära jäta oma pangakaarte ja panga paroolikaarte või PIN-kalkulaatorit lapsele kättesaadavasse kohta.
  • Ära näita lapsele eeskuju hasartmänge mängida. Mängukäitumine on õpitav!
  • Kui oled mures ja kardad, et laps mängib kaughasartmänge, siis räägi temaga rahulikult andes mõista, et soovid mõista tema mängimise põhjuseid ja soovi mängida. Arvesta, et laps ei pruugi olla jutuajamiseks valmis või eitab probleemi olemasolu.
  • Lapse mängusõltuvusega tegelemisel aitavad ka nõustamiskeskuse psühholoogid, kellega saab kontakti lühinumbril 15410.

Allikas: Hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles