Haiglad leppisid kokku EMOde tööpõhimõtetes

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH).
Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH). Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Eile allkirjastasid Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tallinna lastehaigla, Ida-Tallinna keskhaigla ja Lääne-Tallinna keskhaigla esindajad kokkuleppe haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse (EMO) pöörduvate patsientide ravimise põhimõtetest.

Tallinnas tegutsevad haiglad rakendavad edaspidi ühiseid erialaseid põhimõtteid erakorraliste patsientide käsitlemisel, mille eesmärgiks on muuhulgas korrastada Tallinna erinevate haiglate EMO-de tööd.

Patsientide aegkriitilisust hinnatakse triaažikategooriate abil, mis määratlevad, kui kiiresti peaks patsient arsti vastuvõtule saama.

Patsiendi pöördumisel hindab triaažiõde abivajaja objektiivseid elulisi näitajad ning patsiendi kaebusi. Triaaž tuleb läbi viia esimesel võimalusel, soovitatavalt peab EMO-sse pöördunud patsiendid jõudma triaažiõe vastuvõtule 15 minuti jooksul.

«Põhimõtete väljatöötamise aluseks on rahvusvahelised ravijuhised ning neid on analüüsitud Tallinnas tegutsevate haiglate praktikate kontekstis,» märkis regionaalhaigla juhatuse liige – haigla ülemarst dr Sergei Nazarenko.

Abi kuni kuue tunni jooksul

Lähtuvalt patsiendi seisundist määratakse patsiendi triaažikategooria – «punane», «oranž», «kollane», «roheline» ja «sinine». Vastavalt sellele on määratletud, kas patsient vajab kohest arstiabi või võib see aega võtta kuni kuus tundi.

  • Punane (I) triaažikategooria tähistab eluohtlikus seisundis patsiente, kelle elu on otseselt ohus. Need patsiendid vajavad kohest arstipoolset käsitlemist. 
  • Oranž (II) triaažikategooria tähistab erakorralisi patsiente, kelle seisund on potentsiaalselt eluohtlik. Aeg arsti vastuvõtuni kuni 15 minutit. 
  • Kollane (III) triaažikategooria tähistab patsiente, kelle haigestumine või trauma on erakorraline ning vajab diagnostikat ja/või ravi, kuid kelle seisund on stabiilne ning võib meditsiiniabi oodata. Aeg arsti vastuvõtuni kuni 60 minutit. 
  • Roheline (IV) triaažikategooria tähistab patsiente, kelle puhul on tegemist probleemidega, mis ei vaja kiiret erakorralist sekkumist. Aeg arsti vastuvõtuni kuni 3 tundi.
  • Sinine (V) triaažikategooria tähistab patsiente, kes ei vaja erakorralist abi ja kelle tervise seisund ei kvalifitseeru eelnevate triaažikategooriate alla. Aeg arsti vastuvõtuni kuni 6 tundi.

Millal pöörduda kõrva-nina-kurgu probleemidega?

Varem on PERH kurtnud, et EMOsse pöördujate seas on palju kõrva-nina-kurgu haigustega pöördujaid, kes vältimatut arstiabi tegelikult ei vaja. Tööpõhimõtetes on kirjeldatud ka, milliste sümptomitega saavad abi nina-kõrva-kurgu haigustega pöördujad.

  • Punane (I) – järku tekkinud oluline hingamistakistus
  • Oranž (II) – massiivne verejooks ülemistest hingamisteedest; võõrkehast või neelu ja keele haiguslikust seisundist põhjustatud hingamistakistus; ninaluumurd kestva verejooksuga; suu, neelu ja/või söögitoru söövitus; suuavamistakistus keele ja neelu olulisest tursest; oluline neelamistakistus, esineb süljevool
  • Kollane (III)  äkk-kurtus; võõrkeha väliskuulmekäigus, ninaõõnes, söögitorus, neelus või kõris (ilma olulise hingamistakistuseta); suuavamistakistus, keele ja neelu oluline turse; näo ja lõualuude murd, alalõualuu luksatsioon või ninaluude murd; kaela väline turse ja punetus; ninaverejooks kõrge arteriaalse vererõhu foonil;
  • Roheline (IV) kõrvataguse naha punetus ja turse; kõrvalesta tugev punetus ja turse; tükitunne kurgus; ninavaheseina verevalum või abstsess; ninaluude murd; mädajooks kõrvast; kurguvalu (k.a. angiin).
  • Sinine (V) nohu, köha, kurguvalu, sügelustunne kurgus, kuulmekäigus; kõrvavaik; kõrvade lukustunne; kõik kõrva-nina-kurguhaigusega seotud kaebused, mis on kestnud rohkem kui kaks nädalat; ninaluude deformeeriva murruga patsient, kes tuleb trauma järgselt 3-7 päeval
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles