Mõnede kaebustega tulebki EMOs oodata kuni kuus tundi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil täissöönud puuk.
Pildil täissöönud puuk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui triaažiõde leiab, et EMOsse pöördunud patsiendi kaebus ei vaja erakorralist abi, siis peab pöörduja arvestama, et arstiabi saamiseks võib kuluda kuni kuus tundi.

Tallinnas tegutsevad haiglad seavad EMO patsiendid pingeritta, millest oleneb kui kiiresti inimene arstiabi saab. Patsientide aegkriitilisust hinnatakse triaažikategooriate abil, mis määratlevad, kui kiiresti peaks patsient arsti vastuvõtule saama.

Triaaž tuleb läbi viia esimesel võimalusel, EMOsse pöördunud patsiendid peaksid jõudma triaažiõe vastuvõtule 15 minuti jooksul.

Triaažiõde hindab, kui kiiresti patsient arstiabi vajab ja seab patsiendid kategooriate alusel pingeritta. Eraldi kategooria on ka neile, kes erakorralist arstiabi ei vaja. Seda nimetatakse «siniseks kategooriaks». Sellise kategooria alla liigitatud probleemiga peab arstiabi ootama kuni kuus tundi.

Sissekasvanud küüs kannatab ootamist

Nii tuleb kuni kuus tundi EMOs arsti oodata nohu, köha, kurguvalu ja sügelustundega kurgus või kuulmekäigus, kõrvavaigu probleemide ja lukus kõrvadega. Veel tuleb EMOs pikalt oodata kerge iiveldusega (ilma kõhuvaluta), liigsöömise tagajärjel tekkinud kõhuvaluga, menstruatsioonivaluga, kroonilise kõhukinnisusega, kroonilise kõhuvalu ning kroonilise seljavaluga.

Jäsemeprobleemidest on «sinise kategooria» alla märgitud näiteks sissekasvanud küüs ja infitseerunud vill. Kuus tundi peavad ootama ka eemaldamist vajav puuk ja üksikud lööbeelemendid nahal (ilma palavikuta).

Samuti liigituvad «sinise kategooria» alla marrastused ja nahaalused hematoomid.

Täielikku ülevaadet kategooriatest võid vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles