Arst traagilisest juhtumist: kõhuvalu ja oksendamine pole aordi lõhkemise tüüpkaebused

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kardiovaskulaarkirurgia vanemarst-õppejõud Toomas Ellervee.
Tartu Ülikooli kardiovaskulaarkirurgia vanemarst-õppejõud Toomas Ellervee. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Ülikooli kardiovaskulaarkirurgia vanemarst-õppejõu Toomas Ellervee sõnul esineb kõhuaordi lõhkemist noortel inimestel harva ning oksendamine pole tüüpiline sümptom. Kõhuvalu aga võib esineda väga paljude erinevate haiguste korral.

Terviseamet algatas eile menetluse, et uurida 2. märtsil Tallinna lastehaiglas kõhuaordi lõhkemise tõttu surnud noormehe juhtumit. Nooruk oli kõhuvalude ja oksendamise tõttu korduvalt nii perearsti, kiirabi kui ka Rapla haigla poole pöördunud.

«Antud juhtumit on raske kommenteerida, sest me ei tea, kas on olnud kõhuaordi laienemine või oli aordi kihistumine. Need on kaks täiesti erinevat haigust,» ütles Tartu Ülikooli kardiovaskulaarkirurgia vanemarst-õppejõu Toomas Ellervee. Kõhuaordi laienemine on ennekõike vanemate inimeste haigus, kihistumist võib esineda ka noorematel inimestel.

Kõhuaort võib lõhkeda ka infektsiooni tõttu, kuid sel juhul on aordiseina kahjutus juba eelnevalt olemas. «Selles piirkonnas on trombimass, mis saastub ning tekib lokaalne põletik, mis omakorda kahjustab aordiseina,» selgitas Ellervee. Tavaliselt toimub see, kui niigi kõrge vererõhk kerkib näiteks füüsilise pingutuse korral veelgi ning provotseerib lõhkemise.

Haruldane juhtum

Doktori arvates nii noore inimese kõhuaordi lõhkemine võib olla tingitud kas kaasasündinud geneetlisest patoloogiast või siis aordi kihistumisest. «Need on nii harvad juhtumid, et Eestis võib neid esineda mitme-mitme aasta tagant. Eestis ei pruugi olla sellist arsti, kes on seda korra näinud ja kes näeb sarnast juhust veel teist korda,» tõdes arst.

Ellervee sõnul ei ole oksendamine kõhuaordi laienemise ja kihistumise korral tüüpilised kaebused. «Oksendamine on seedetrakti tühjendamine ja see näitab, et seal on midagi valesti. Seda seostatakse seedetrakti, mitte veresoonkonna haigusega,» rääkis arst. Samas võivad need sümptomid viidata soole vereringehäirele ja noorel võib see esineda aordi kihistumise tulemusel. «Aga hakata kõikidele inimestel, kellel on kõhuvalu ja kes oksendavad, tegema veresooneuuringut,  selleks ei ole enamuses riikides ja Eestis vähemalt ressurssi,» oli arst veendunud.

Ellervee sõnul on ultraheliaparaadid erinevate oskustega ning tavalisel aparaadil, millega uuritakse sapi- ja neerukive, ei pruugi olla arterite vaatamise tarkvara ning seetõttu ei näita need arterite patoloogiat. Suuremates Eesti haiglates peaks vajaliku tarkvaraga seadmed siiski arsti teada olemas olema.

Kõhuaordi lõhkemine on väga kindlate sümptomitega ning väga kiire kuluga. «Kui tundide või ühe tööpäeva jooksul midagi ette ei võeta, siis on surm tulekul,» sõnas arst.

Kõhuaordi lõhkemise sümptomiteks on väga tugev valu. Kuna suur veresoon lõhkeb ja veri väljub oma tavalisest voolusängist, siis tekib verekaotusest šokk, mis väljendub vererõhu languses, kahvatuses, võib välja kujuneda teadvuse hägunemine,» selgitas doktor.

Kuna aordi lõhkemise tõttu väljub kas veerand või pool inimese vereringest, siis teiste organite verevarustus halveneb ning areneb välja organite puudulikkus. «See viibki lõpuks surmani, aga see on areneb välja tundide jooksul,» sõnas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles