Taastusravi rahastamine muutus oluliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Alates märtsist kehtivas haigekassa tervishoiuteenuste loetelus on kaasajastatud taastusravi osa, mille eesmärgiks on taastusravi voodipäeva piirhinna diferentseerimine ja rakendustingimuste lihtsustamine.

Kui varem sõltus statsionaarse taastusravi saamine sellest, millise haiguse tagajärjel funktsioonihäire tekkis, siis uuendatud põhimõtete puhul tulenevad ravinäidustused sellest, milline funktsioon vajab aktiivset taastamist, teatab Eesti Reumaliit.

Nii on võimalik saada haigekassa poolt tasustavat taastusravi ka neil patsientidel, kellel on taastusravi vajadus tekkinud harva esineva haiguse või operatsiooni järgselt, mida varem kehtinud loetelus polnud nimetatud.

Kuus kuud pärast ägedat haigestumist või operatsiooni on statsionaarne taastusravi omaosaluseta (v.a haiglate voodipäeva tasu). Muudatus kehtib endoproteeside, amputatsioonide, reumatoidartiidi kontaktuuride ja teiste haiguste puhul, mis on põhjustanud raske tervisekahjustuse ja mille puhul statsionaarne taastusravi on näidustatud endise seisundi taastamiseks ja see ei ole ambulatoorselt võimalik.

Haigekassa tasub jätkuvalt statsionaarse taastusravi puhul koos haige lapsega haiglas viibiva põetaja eest ning voodipäeva teenused. Voodipäeva piirhind sõltub patsiendi seisundist.

Lisanduvad grupiteraapiad

Oluliseks muudatuseks on ka tegevusteraapia ja füsioteraapia grupiteraapiate loetellu lisamine.

«Tänu sellele muutub abivajajate jaoks teenus kättesaadavamaks,» tõdes Haigekassa tervishoiu spetsialist Reet Kadakmaa.

Tuleva aasta 1. jaanuaril (ülemineku aeg 2013) asendatatakse ravivõimlemisseanss ühele haigele (30 min) ja individuaalne ravivõimlemisseanss basseinis füsioteraapia teenustega. Neile lisanduvad grupiteraapiad füsioteraapiale ja tegevusteraapiale.

Kadakmaa sõnul on füsioterapeutide ettevalmistus ühtlasem ja tänapäevasem, mis tagab patsientidele kvaliteetsema ravi.

Kehtiv teenusUus teenus
Füsioteraapia (kestus 30 min)
  • Füsioteraapia individuaalne (kestus 30 min)
  • Füsioteraapia 2-3 haigele samaaegselt (kestus 30 min)
  • Füsioteraapia grupis (kestus 30 min)
Individuaalne ravivõimlemisseanss basseinis
  • Füsioteraapia basseinis individuaalne (kestus 30 min)
  • Füsioteraapia basseinis grupis (kestus 30 min)
Tegevusteraapia (60 min)
  • Tegevusteraapia individuaalne (kestus 30 min)
  • Tegevusteraapia 2-3 haigele samaaegselt (kestus 30 min)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles