Ökokratt püüab fooriga müra vaigistada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürafoor aitab lärmi kontrolli all hoida.
Mürafoor aitab lärmi kontrolli all hoida. Foto: Elmo Riig / Sakala
MTÜ Ökokratt tegeleb projektiga «Müra pole muusika!», mille eesmärgiks on pöörata tähelepanu müra ja keskkonnamüra probleemile ning müra tervist kahjustavale mõjule.

Projekti raames saavad koolid testida mürafoori. See on justkui tavaline valgusfoor: kui müratase kõrge, näitab seade punast värvi tuld ning annab helisignaaliga lärmist märku; kollane tuli on hoiatuseks ja roheline märgib normi piiresse jäävat mürataset.

Viimaste seas sai mürafoori Tallinna Heleni Kool, kus õpetatakse kurte ja  pimedaid lapsi lasteaiast gümnaasiumini. Kooli direktori Airi Püssi sõnul aitab foor õpilastel ja õpetajatel visuaalselt kontrollida mürataset klassis või rühmatoas ja sellega arvestada.

Lisaks haridusasutustele võib mürafoorist Ökokrati teatel abi olla ka näiteks baarides või teistes ühisruumides, kus on oht, et lärm paisub liialt suureks.

Liigne müra on organismile kahjulik, koormab kuulmiselundeid ja selle kaudu ka peaaju.

Müra tõttu väheneb tähelepanuvõime, võib tekkida stress, väsimus ja isegi vereringesüsteemi haigused. Lisaks võib kuulmistaju vähenemine kaasa tuua sotsiaalseid probleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles