Katse: kas maha kukkunud toidu puhul peab viie sekundi reegel paika?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrandale kukkunud röstsai ei maksa enam süüa.
Põrandale kukkunud röstsai ei maksa enam süüa. Foto: SCANPIX

Paljude emad seas on levinud veendumus, et kui maha kukkunud toit viie sekundi jooksul üles võtta, siis võib seda rahumeeli süüa ja ka lapsele anda. BBC tegi katse, et näha, kas see arvamus peab paika.

Katse tegemisel võeti õun, pitsalõik ja võileib ning lasti neil kukkuda kolmele eri pinnale, vahendab BBC. Pitsalõik kukkus köögipõrandale, õun kõnniteele ja võileib (võine pool all) kohviku vaibale. Köögipõrandal olnud pitsalõigul oli palju baktereid, millest mõned olid ohtlikud ja teised mitte, kuid katse teinud Londoni Kuninganna Mary ülikooli teadlase Ronald Cutleri sõnul ta sellist pitsalõiku kindlasti ei sööks. Ka mahakukkunud õun oli külge võtnud ohtralt baktereid. Kõige enam oli baktereid maha kukkunud võileival ning dr Cutleri hinnangul aitas sellele kaasa või. Üks proov võeti kohe pärast maast kukkumist üles, kuid ka sellel oli ohtralt baktereid.

«Loo moraal on, et kui pillad toidu maha, siis viska see minema,» kinnitas dr Cutler.

Ingliskeelset videot katsest saab näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles