Suur annus soola võib imiku tappa

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Rohke soolatarvitamine on üldjuhul kahjulik pikemas perspektiivis, kuid vahel võib selle mõju väljenduda ka koheselt  tursete tekkes. Imikutel võib ühekordne suurem naatriumikogus põhjustada isegi surma.

Tervise Arengu Instituudi eksperdi Tagli Pitsi sõnul on väike kogus naatriumi organismile vajalik, kuid kõikidest allikatest kokku saadud suurem naatriumikogus kui see, mis leidub viies grammis soolas, võib osal inimestel tõsta vererõhku, olles seega märkimisväärne südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktor.

«Liigne kehakaal, alkohol, diabeet ja stress halvendavad neerude võimet eritada soola, mistõttu suurendavad need faktorid soola vererõhku tõstvat toimet veelgi. Väga suured naatriumikogused mõjutavad ka kaltsiumi ainevahetust ning suurendavad seeläbi osteoporoosi riski,» rääkis ta. «Seega võib väita, et suur soolatarbimine on kahjulik pikemas perspektiivis, kohe ei pruugi tema mõju avalduda.»

«Küll võib aga mõnikord liigne soolatarbimine väljenduda tursete tekkes. Imikutel, kelle neerud on veel täielikult välja kujunemata ega suuda naatriumi piisavalt eritada, võib ühekordne suurem naatriumikogus põhjustada isegi surma,» tõdes Pitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles