Lugeja küsib: miks pean reisile rahustitableti kaasavõtmiseks luba küsima?

Tiina Kaukvere
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootiliste või psühhotroopsete ravimitega reisimisel ilma pädeva asutuse loata teise Schengeni riiki võidakse reisija suhtes algatada kriminaalmenetlus.
Narkootiliste või psühhotroopsete ravimitega reisimisel ilma pädeva asutuse loata teise Schengeni riiki võidakse reisija suhtes algatada kriminaalmenetlus. Foto: Toomas Huik

Tarbija24 lugeja küsib, miks ta peab ravimiametist loa saama, kui soovib lennuärevuse peletamiseks reisile kaasa võtta vaid ühe Xanaxi tableti?

Vastab ravimiameti sisse- ja väljaveo ning narkootiliste ja psühhotroopsete ainete büroo juhataja Eda Lopato.

Kui reisi sihtpunkt on Schengeni riik ja kaasa on vaja võtta narkootilisi ja/või psühhotroopseid ravimeid, on olenemata reisi kestusest ning ravimi kogusest vaja ravimiametist taotleda Schengeni tunnistus.

Eesti kuulub Schengeni õigusruumi alates 21.12.2007 ning peab seetõttu juhinduma Schengeni lepingust.

Schengeni lepingu rakendamise konventsiooni artikkel 75 ütleb, et lepinguosaliste territooriumile saabuvatel või nende territooriumil liikuvatel reisijatel võib seoses raviga kaasas olla narkootilisi ja psühhotroopseid aineid tingimusel, et nad iga kontrolli puhul esitavad elukohariigi pädeva asutuse poolt antud või tõestatud tunnistuse.

Eestis saab Schengeni tunnistust taotleda vaid Eestis alalist elukohta omav isik. Schengeni tunnistuse taotlemiseks tuleb patsiendil pöörduda ravimi määranud arsti poole, kes kirjutab taotluse Schengeni tunnistuse saamiseks. Taotluse edastab ravimiametile see apteek, millest patsient soovib ravimi osta.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ravimitega reisimisel Schengeni õigusruumis on ravimiameti väljastatud tunnistus kinnituseks, et ravim on arsti poolt raviks määratud ning hangitud legaalsel teel konkreetsest apteegist.

Narkootiliste või psühhotroopsete ravimite kaasavõtmisel ilma pädeva asutuse loata teise Schengeni riiki võidakse reisija suhtes algatada kriminaalmenetlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles