Allergiaravimid võivad põhjustada kuiva silma sündroomi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LED sinine valgus võib silmi kahjustada.
LED sinine valgus võib silmi kahjustada. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kuna allergiaravimid võivad pärssida pisaravedeliku hulka, siis on  silma pindmiste rakkude veesisaldus vajalikust madalam. See aga võib põhjustada nö kuiva silma sündroomi.

«Kevad on keeruline aeg, mil silmadele tuleks erilist tähelepanu pöörata, sest lisaks tavapärastele silmi kuivatavatele faktoritele nagu pidev töö kuvariga, kontaktläätsed või vähene ventilatsioon siseruumides, tuleb arvestada ka kevadiste allergeenide ning allergiaravimite silmi kuivatava kõrvaltoimega,» teatas silmaarst Ljudmila Gorjatševa.

Allergia leevendamiseks kasutatakse kahte tüüpi ravimeid: kergematel juhtudel antihistamiine ja raskematel hormoone. Kuna allergiaravimid võivad pärssida pisaravedeliku hulka, siis selleks et limaskesta kuivust ja ärritust leevendada, on soovitav kasutada niisutavaid silmatilku. Silmatilkade kasutamine on eriti oluline siis, kui silmade kuivus on olnud probleemiks ka varem, sest tähelepanuta jäänud kuiva silma sündroom võib põhjustada püsivaid sarvkesta kahjustusi, mille tagajärjel võib nägemisvõime ähmastuda.

Allergiaravimite tarvitamisega kaasnev silmade kuivus võib avalduda põletustunde, sügeluse, punetuse, kraapiva võõrkehatunde või valuna.  Seda tekitab pisarakile ja seeläbi ka silma pindmiste rakkude normaalsest madalam veesisaldus. Kui silmad on kuivad, lähevad niisutuseks kasutusse ka silmarakkude enda veemolekulid, mis tähendab, et rakud ise kuivavad ja tõmbuvad kokku.

«Silmatilkade kasutamisele tasuks mõelda juba nädal või paar enne allergiahooaja algust, et vähendada sümptomeid ja kergendada enesetunnet,» sõnab Gorjatševa. Ta lisas, et kunstpisarad aitavad ka silma loputada, pesta välja sinna sattunud õietolmu ning moodustada kaitsekihti, mis hoiab mõnevõrra silma sarvkesta ka tulevaste allergeenide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles