Sõeluuring toob tõe päevavalgele

, SA Vähi Sõeluuringud tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rinnavähk on kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja naistel. Igal aastal diagnoositakse vähiregistri andmetel Eestis üle 600 uue rinnavähijuhu ja aasta-aastalt on uute juhtude arv kasvanud.

Rinnavähi sõeluuringuga on võimalik avastada pahaloomuline kasvaja varases staadiumis, kui haigus on veel täielikult ravitav, saab kasutada efektiivset ja tervist enam säästvat ravi ning pikendada tervena elatud elu, mis ongi sõeluuringu eesmärk.

Maailmas on tõestatud, et hästi organiseeritud sõeluuringutega on võimalik suremust rinnavähki vähendada kuni 30 protsenti. Eestis avastatakse rinnavähi sõeluuringu käigus umbes 20 protsenti kõigist rinnavähkidest ja see protsent kasvab iga aastaga – 2012. aastal oli see ligikaudu 24 protsenti.

Sõeluuringud on mõeldud eelkõige tervete, ilma kaebuste ja sümptomiteta naiste uurimiseks. Naistel, kel on rinnakaebused, tuleb kindlasti pöörduda kas perearsti või naistearsti poole mammograafilisele uuringule saatekirja saamiseks. Neile tehakse tavaline kliiniline mammograafiline uuring väljaspool sõeluuringu programmi.

Rinnavähi sõeluuringusse kutsutakse igal aastal pea 60 000 ravikindlustusega naist vanuses 50–62 eluaastat, kellest uuringule tuleb nüüdseks peaaegu 60 protsenti. 2012. aastal osales rinnavähi sõeluuringus ligi 33 000 naist.

Rinnavähi sõeluuringu puhul on üks tähtsaid indikaatoreid varases staadiumis avastatud vähi osakaal, mis oli 2012. aastal ligi 70 protsenti. Kokku avastati 2012. aastal rinnavähi sõeluuringus 160 rinnavähijuhtu.

Kõik naised, kellel on huvi kohe uuringul osaleda, ei pea tingimata kutset ära ootama. Uuringule võib registreeruda juba praegu ja edasi kogu aasta jooksul. Sõeluuringul osalemiseks tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse, olenemata elukohast.

Raviasutuses kontrollitakse sõeluuringule registreerimisel eelkõige sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule tulles võta kaasa isikut tõendav dokument – kehtiva ravikindlustuse korral on uuring tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles