USA ja Norra täiskasvanud tunnistavad basseini urineerimist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Norra täiskasvanud tunnistavad, et urineerivad basseini.
USA ja Norra täiskasvanud tunnistavad, et urineerivad basseini. Foto: Caro / Scanpix
Hiljuti USAs tehtud uuringust selgus, et basseini urineerib iga viies täiskasvanu. Terviseeksperdid peavad tulemusi murettekitavaks, sest must basseinivesi võib põhjustada mitmeid haigusi.

Interneti teel korraldatud küsitlusele vastas tuhat ameeriklast ja lisaks basseini urineerimisele tunnistas osa (35 protsenti), et ei käi enne ujumist duši all, vahendas Live Science.

USAs tehtud uuringust innustunud Norra online-ajaleht VG Nett korraldas oma lugejate seas sarnase küsitluse. Pea 15 000 inimesest 44 protsenti tunnistas, et on basseini urineerinud, 25 protsenti ütles, et on seda teinud vaid lapsepõlves ja vaid kolmandik vastas eitavalt.

Epidemioloog Michele Hlavsa ütles ameeriklaste uuringut kommenteerides, et ujumine on nii vanadele kui noortele lõbus ja tervisele kasulik tegevus. Vee korralik kloorimine hoiab ära ka haigustekitajate leviku, kuid ujujate roll puhta ja tervisliku basseinivee säilitamisel on väga oluline.

«Hügieenireeglite eiramine toob vette pisikuid juurde ja vähendab kloori mõju,» lausus ta.

Must basseinivesi võib tekitada kõhulahtisust, hingamisteede haigusi ning kõrva ja naha infektsioone. Lastel, rasedatel ja nõrga immuunsüsteemiga inimestel on oht ka tõsisemate haiguste tekkeks.

Saastunud basseiniveega seotud haigusjuhtude arv on USAs tõusuteel. Perioodil 2005-2006 teatasid puhangutest 31 osariiki, puhanguid oli 78 ning haigestunuid 4500.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles