Kasvaja toodab depressiooni tekitavaid aineid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teadlastel õnnestus rottide peal näidata, et lisaks raske diagnoosi enda põhjustatud vaimsele traumale toodavad kasvajad ise aineid, mis võivad esile kutsuda negatiivseid tujukõikumisi.


Kuigi vähki on ammu seostatud depressiooniga, arvati varem, et tegu on pigem diagnoosi enda põhjustatud traumaga või siis keemiaravi kõrvaltoimega. Värske rottidel läbi viidud uurimus näitab kolmandat võimalust, kirjutab BBC.

Teadlased leidsid, et kasvajad toodavad suures koguses depressiooniga seotud aineid, mis juhitakse seejärel edasi ajju, kus nad avaldavad mõju hippokampusele - ajupiirkonnale, mis reguleerib emotsioone.

Lisaks selgus, et keemiliste protsesside jada, mis tavaliselt paneb piduri nende depressiooni tekitavate ainete mõjule, on kasvaja vohamisel häiritud.

Uurimuse juhtivautor dr. Brian Prendergasti sõnul on selliste katsete tegemine rottidega antud juhul eriti kasulik, kuna rotid pole haigusest teadlikud ning muutused nende käitumises on suure tõenäosusega puhtalt bioloogiliste faktorite tulem.

Dr. Alison Ross Suurbritannia vähiuuringute keskusest märkis, et kliiniline depressioon kujuneb välja umbes ühel vähihaigel kümnest ning selle põhjused on tõenäoliselt komplekssed - siiski pakub kõnealune uurimus tema sõnul huvitava võimaluse, et vähk ise võib olla põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles