Uuring: imikuga voodi jagamine suurendab hällisurma riski

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: Panther Media/Scanpix

Suurbritannia teadlased kinnitavad, et vastsündinuga voodi jagamine suurendab imiku hällisurma ehk äkksurma sündroomi riski viis korda.

Seejuures on imikuga voodit jagades äkksurma sündroomi risk suur hoolimata sellest, et lapsevanemad väldivad tubakat, alkoholi, ravimeid ja muid faktoreid, mida sündroomiga seostatakse, kirjutab BBC.

Riigid jagavad värsketele lapsevanematele erinevaid soovitusi – näiteks Suurbritannias öeldakse lapsevanematele, et turvalisem koht lapse jaoks on vanematega samas toas asetsev võrevoodi. Ameerikas ja Hollandis aga öeldakse vanematele otse, et esimese kolme kuu jooksul ei tohiks vastsündinuga voodit jagada.

Londoni hügieeni ja troopilise meditsiini kooli teadlased viis läbi analüüsi ja professor Bob Carpenteri sõnul peaks ka Suurbritannia rõhutama rohkem seda, et vanemad vastsündinuga voodit ei jagaks.

Teadlased uurisid pea 1500 hällisurma tagamaid. Samuti uuriti 4500 lapsevanema harjumusi.

Analüüsi kohaselt jagasid iga viienda hällisurma juhtumi puhul imikuga ühte voodit, kas kumbki vanematest või mõlemad vanemad.

Mis on hällisurm?

Imiku äkksurma sündroom on varasemalt terve imiku äkiline ja ootamatu surm, kirjutab Inimene.ee. Imikute äkksurm on tavalisim surmapõhjus vanuses üks kuu kuni üks aasta. Selle all mõeldakse äkilist ja ootamatut imiku surma, millele ei eelne mingeid haigussümptomeid ja mille põhjus ei selgu ka lahangu käigus.

Imikute äkksurma tekkepõhjused ei ole teada, uuringutes on osutunud riskiteguriteks madal sotsiaalne klass, imikute magamine vanemate voodis, ema suitsetamine, madal sünnikaal ja lapse kõhuliasend magades. On arvatud, et põhjuseks võivad olla närvisüsteemi liigne reaktiivsus, toidu või maomahla tagasiheide maost söögitorru, kalduvus apnoedele ehk pikkadele hingamispausidele.

Ühegi kohta neist ei saa tõestust diagnostiliste võtete ega tavaläbivaatuse käigus. Kuna probleem piirdub esimese eluaastaga, siis on oletatud selle seostumist kesknärvisüsteemi ehk aju ebaküpsusega.

Imiku äkksurma ennetamiseks ei ole seni kindlaid abinõusid. Kuigi uuringutulemused magamisasendi olulisusest puuduvad, peaksid imikud ikkagi magama seliliasendis ja oma voodis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles