Miks aitab supi söömine kaalust alla võtta?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Söögiisu on kaalulangetamise puhul suurim vaenlane, kuid uurimused näitavad, et selle vastu on olemas väga lihtne «rohi» - selleks on nimelt supi söömine.


Kujutlege tüüpilist lõunasööki: olgu selleks näiteks kana ja köögiviljad ning klaas vett. Kui te sööte seda toitu ja joote vett, tunnete mõne tunni pärast end taas näljasena. Kuid segades toitu veega ehk süües suppi, püsib täiskõhutunne märksa kauem ning õhtuse näksimise tõenäosus väheneb, kirjutab

BBC.

Kuidas saab siiski vahe olla nii suur? Teadlased on leidnud vastuse ultraheli ja magnetresonantsskaneeringute abil, vaadeldes, mis juhtub pärast tahke toidu söömist ja vee joomist võrreldes sama toidu söömisega supi näol.

Asja võti peitub selles, et pärast söömist hoiab mao sulgurlihas toitu tagasi, et seedemahlad pääseks oma tööd tegema. Vesi pääseb aga vabalt soolestikku ning vee joomine ei aita kaasa täiskõhutunde tekkimisele.

Süües aga sama toitu supina, jääb kõik makku, kuna vesi ja toit on segamini. Teadlaste tehtud skaneeringud kinnitasid, et magu püsib supi söömise järel kauem täis, aidates ära hoida söögiisu tõusu.

Ühte tähtsamat rolli söögiisu reguleerimises mängib seejuures hormoon nimega greliin. See hormoon avastati alles 1999. aastal. Greliini toodavad spetsiaalsed rakud mao seintel iga kord, kui kõht on tühi. Greliin suundub siis vere kaudu aju isukeskusesse ehk hüpotaalamusse, mille tulemusena annab viimane inimesele teada, et on vaja süüa.

Kuid kui kõht on täis ja mao seinad välja veninud, lõpetavad rakud greliini tootmise ja hüpotaalamus reageerib vastavalt - söögiisu välja lülitades. Kuna suppi süües tühjeneb magu aeglasemalt kui tahke toidu puhul, läheb rohkem aega ka söögiisu taastumisega.

BBC viis selle teooria testimiseks läbi ka oma eksperimendi, kus osalejad väitsid, et pärast supi söömist püsis täiskõhutunne kuni 1,5 tundi kauem kui tahke toidu puhul.

Lisaks kõhu tühjenemise signaalide saatmisele soodustab greliin ka rasva ladestumist. Veelgi enam, greliin takistab ladestunud rasva lõhustamist kaalu langetamise ajal. Kui süstida greliini roti vereringesse, hakkab ta täitmatu isuga sööma ja muutub kiirelt ülekaaluliseks.

2006. aastal töötasid USA Scripps uurimiskeskuse teadlased välja greliini vastase vaktsiini, mis aitaks söögiisu kontrolli all hoida, kuid praegu käivad veel selle kliinilised katsed. Seni, kui see veel kättesaadav ei ole, on kõige lihtsam viis oma söögiisu kontrolli all hoidmiseks endiselt supi söömine. Parim on seejuures köögiviljasupp, kuna see annab ühtlasema segu ja selle kalorsus on tavaliselt väiksem kui kana- või kalasupil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles