Osa ravimeid suurendab diabeediriski

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kanada teadlaste uurimuse kohaselt võivad statiinid suurendada teise tüübi diabeedi riski.

Uurimus, mis avaldati ajakirjas The British Medical Journal, toob välja, et tugevama mõjuga statiinid võivad suurendada diabeediriski 22 protsenti võrreldes nõrgemate statiinidega, kirjutab BBC.

Statiinid on väga tavapärased ravimid, mida kirjutatakse välja neile, kellel on kolesterooli tase kõrge. Statiine kasutatakse kolesterooli alandamiseks. Kõrge kolesterool põhjustab südamehaigusi ja veresoonte lupjumist.

Kanada teadlased uurisid 1,5 miljoni inimese terviseandmeid. Seejuures olid uuritavad üle 66 aasta vanad. Selgus, et neil, kes tarvitasid simvastatiini, atrovastatiini ja rosuvastatiini oli suurem risk diabeeti haigestuda kui neil, kes tarvitasid pravastatiini

Samas leiavad teadlased, et statiinidest tulenev kasu kaalub kahjud üle, kuid neid peaks tarbima inimesed, kes tõesti säärast ravi vajavad. Lisaks on statiinide kõrval veel teised palju suuremad diabeedi riskifaktorid, nagu ülekaal või pärilikkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles