Eksikombel joodi silma tilgutanud naine jäi öösel abita

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla silmakliinik.
Ida-Tallinna keskhaigla silmakliinik. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tallinnas ei saa öösiti enam kiiresti silmaarsti jutule, erand tehakse vaid kõige raskematel puhkudel.

«Ma ajasin pudelid segi ja tilgutasin kogemata joodi silma,» meenutas ajalehe Den za Dnjom lugeja hilisõhtust telefonikõnet oma emalt. Tütar hüppas autosse ja kihutas linna teise otsa appi. Ta teadis, et silmahäda korral tuleb pöörduda Ravi tänaval asuvasse Ida-Tallinna keskhaiglasse. Seal asub silmakliinik ja võetakse erakorraliselt vastu.

Kui silma loputamine ei aidanud, siis kiirustasid naised sinna. «Meid vastu võtnud töötaja selgitas, et praegu võtab silmaarst inimesi vastu vaid kella kaheksast hommikul kella kaheksani õhtul,» meenutas naine. Seetõttu soovitati neil tulla hommikul tagasi. Küsimuse peale, mida siis nüüd teha, kui silm valutab, soovitas töötaja neile minna valveapteeki – ehk proviisor oskab midagi soovitada. Hommikuni kannatanud naine pöördus teise kliinikusse ja sai teada, et tal on sarvkesta põletus.

Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhi Piret Valdeku sõnul ei võta silmaarst öösiti patsiente vastu juba neli aastat. «Me räägime patsientidele, et kella kaheksast kaheksani võetakse neid vastu vaid hädaolukorras,» selgitas arst. Kohapeal on võimalik teha mõningaid kergemaid protseduure, aga kui sellist võimalust ei ole, siis palutakse patsiendil hommikul tagasi tulla. Välja löödud silmaga patsienti arsti kinnitusel koju ei saadeta, vaid siis kutsutakse välja koduvalves olev arst. Öösel tuleb patsientidel oodata abi saamist kauem, sest aeg-ajalt on personalipuuduse tõttu väljas kahe arsti asemel üks.

Kuna haigla mõistab, et inimesed ei saa jääda abita, siis on suvel kavas viia sisse kord, et silmaprobleemidega haigeid hakkab vastu võtma oftalmoloogiale spetsialiseerunud õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles