Enneaegseid imikuid sõidutatakse iga päev 100 kilomeetri kaugusele ravile

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebid.
Beebid. Foto: Panther Media / Scanpix

Annely Põld peab oma kahe imikuga sõitma kaks nädalat iga päev 100 kilomeetri kaugusele ravile, kuna ainus väikelastega tegelev füsioterapeut Lääne-Virumaal vahetas elukohta.

Lääne-Virumaal Haljala vallas elaval Annely Põllul on kodus enneaegselt sündinud kaksikud, kes saavad peagi kuuekuuseks. Veebruarikuus määras nende perearst, kes on ühtlasi ka lastearst, et imikuid tuleks viia füsioterapeudi juurde, kes teeks neile beebimassaaži.

«Nad on enneaegsed ja vajavad beebimassaaži, sest nende lihased on toonuses ja pinges,» selgitas ema. Põld ootas kaks kuud järjekorras ja kui aprillikuu alguses vastuvõtuaeg kätte jõudis, sai ta teada, et füsioterapeut on Rakvere haiglast töölt lahkunud. Tegemist oli ainsa füsioterapeudiga terves maakonnas, kes spetsiaalselt väikelastega tegeles.

Nõnda ootas Põld veel kaks kuud, et ehk leitakse keegi asemele. Ema helistas nii haigekassasse kui ka sotsiaalministeeriumi, kuid keegi ei osanud abi pakkuda. Perearst soovitas Põllul kaksikutega Tallinnasse minna, kus on tõenäolisem vastuvõtuaega saada. Kodukohast Haljala vallast on Tallinnasse ligikaudu 100 km.

Otsivad füsioterapeuti

Sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonna meediasuhete nõunik Jana Rosenfeld selgitas, et väikehaigla puhul võib tekkida olukord, kus teenust osutab üks inimene ja kui ta juhtub lahkuma, siis tekib pikem või lühem paus teenuse kättesaadavuses.

«Vastavalt Rakvere haiglast saadud infole tegeleb haigla aktiivselt uue lastele spetsialiseerunud füsioterapeudi otsinguga ning avaldas arvamust, et nimetatud füsioterapeudi teenus on jälle kättesaadav juuni alguses,» teatas Rosenfeld.

Rosenfeld täpsustas, et haiglate osutatavad tervishoiuteenused on reguleeritud sotsiaalministri määrusega nr 103 «Haigla liikide nõuded», millega sätestatakse miinimumnõuded meditsiiniseadmetele, personalile vastavalt haigla liigile. «Tervishoiuasutused on eraõiguslikud ja oma otsustes autonoomsed, sealhulgas ka oma personalipoliitika kujundamisel,» märkis ta.

Haigekassa antud küsimusega ei tegele, vaid vastub rahalise poole eest. «Meie saame ainult Rakvere haiglaga rääkida, et nad füsioterapeudi võimalikult kiiresti otsiksid, aga seda teavad nad isegi, et peavad otsima,» kommenteeris haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Füsioterapeutide põua tulemusena sõidab ema nüüd kaksikutega kaks nädalat iga päev edasi-tagasi Tallinna vahet. «Kahjuks ei ole mul muud valikut. Teine võimalus on olla lastehaiglas sees, aga kuna kodus on veel lapsi, siis ei saa ka kaheks nädalaks lastehaiglasse jääda,» nentis taustal kisavate kaksikute saatel ema Annely.

Haigla kinnitas, et uus füsioterapeut asub tööle 2013. aasta juunis ning siis saavad pisikesed patsiendid taas järjekorda tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles