Toidud, mis võivad põhjustada peavalu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väljaandes Fox News kirjutab lugeja Jay tervisetoimetajale dr. Manny Alvarezile, et iga kord, kui ta punaseid viinamarju sööb, hakkab tal pea valutama. Põhjuseks on viinamarjades sisalduv aine türamiin.

Alvarezi sõnul sisaldavad viinamarjad lisaks kasulikele kiudainetele ja C-vitamiinile ka ainet nimega türamiin, mis võib põhjustada vererõhu tõusu ja paneb seega mõnel inimesel pea valutama. Türamiin moodustub toidu vananemisega kaasneval proteiinide lagunemisel ja seda leidub peamiselt töödeldud toidus ja teatud alkohoolsetes jookides.

Alvarez ütles, et paljude inimeste puhul on teatud joogid ja toiduained, mis sisaldavad türamiini, päästikuks peavalu või migreenihoogude tekkimiseks.

Peavalu võivad põhjustada:

  • Suitsutatud ja konserveeritud liha
  • Juust
  • Tsitruselised puuviljad
  • Hapukapsas
  • Sojakaste
  • Punane vein
  • Teatud õlled

Uuringud on näidanud, et viinamarjades sisalduv türamiin võib avaldada negatiivset mõju ka neile, kes võtavad monoamiini oksüdaasi inhibiitorite (MAOI) rühma kuuluvaid antidepressante.

Alvarez toonitas, et kui pea valutama hakkab, siis tasub mõelda sellele, mida te just söönud olete.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles