Novartise ravim pidurdab oluliselt rinnavähiga naistel haiguse arengut

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi ravi teeb pidevaid edusamme.
Rinnavähi ravi teeb pidevaid edusamme. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Ravimikontsern Novartise annab teada, et nende ravim Afinitor pikendas märkimisväärselt HER2-positiivsetel kaugelearenenud rinnavähiga naistel progressioonivaba aega.

Uuringu Breast Cancer trials of OraL EveROlimus-3 ehk BOLERO-3 tulemused näitasid, et Afinitori (everoliimuse) tablettide kombinatsioon trastusumabi ja vinorelbiiniga pikendas võrreldes platseebo, trastusumabi ja vinorelbiini kombinatsiooniga esmaravi järel progressioonivaba elulemust, saavutades uuringu esmase tulemusnäitaja.

Uuringu tulemused kantakse esimest korda ette 2. juunil Chicagos Illinoisis toimuval Ameerika Kliinilise Onkoloogia Ühingu (ASCO) aastakonverentsil.

«BOLERO-3 tulemused on julgustavad. Me oleme praegu pühendunud HER2-positiivse rinnavähiga patsientidele paremate ravivõimaluste väljatöötamisele. Everoliimus toimib teistest praegu saadaolevatest HER2-positiivse rinnavähi ravimitest erinevalt ja antud tulemused ennustavad sellele kaugelearenenud rinnavähi ravis üha suurenevat osa,» ütles Novartise onkoloogiaüksuse onkoloogia- ja meditsiiniosakonna juht Alessandro Riva.

Everoliimus on Afinitori nime all heaks kiidetud rohkem kui 65 riigis (sh USA ja Euroopa Liidu riigid) hormoonretseptori suhtes positiivse ja HER2-negatiivse (HR+/HER2-negatiivse) kaugelearenenud rinnavähi ravis postmenopausis naistel kombinatsioonis eksemestaaniga haiguse taastekkel või progresseerumisel pärast ravi mittesteroidse aromataasi inhibiitoriga.

Konkreetsed näidustused sõltuvad riigist. HR+/HER2-negatiivne kaugelearenenud rinnavähk on rinnavähi kõige levinum vorm. Ligikaudu 70 protsenti kõikidest invasiivsetest rinnavähkidest on diagnoosimise ajal HRi ekspressiooni suhtes positiivsed.

Kaugelearenenud rinnavähk

Kaugelearenenud rinnavähi all mõistetakse metastaseerunud rinnavähki (4. staadium) ja paikselt levinud rinnavähki (3. staadium). Metastaseerunud rinnavähk on haiguse raskeim vorm ja see esineb, kui kasvaja on levinud teistesse organsüsteemidesse, nt ajju, luudesse või maksa. Paikselt levinud rinnavähi puhul on kasvaja levinud lümfisõlmedesse ja/või mujale rinnakoesse, kuid puuduvad leviku tunnused teistesse organitesse.

HR+ kaugelearenenud rinnavähk on kaugelearenenud rinnavähi kõige levinum vorm. Igal aastal diagnoositakse maailmas ligikaudu 220 000 uut juhtu. HER2-positiivne kaugelearenenud rinnavähk on maailmas ligikaudu 140 000 naisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles