Levinud valuvaigistid võivad põhjustada südameprobleeme

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Andres Teiss

Kaks levinud valuvaigistit – ibuprofeen ja diklofenak – võivad suurendada südameprobleemide tekke riski, kui neid suurtes doosides pikalt tarvitada.

Artriidi käes kannatavatele inimestele kirjutavad arstid sageli välja valuvaigisteid või põletikuvastaseid ravimeid, kirjutab BBC. Hiljutine Oxfordi ülikooli teadlaste uurimus näitas aga, et suures koguses igapäevaselt ibuprofeeni või diklofenaki tarvitamine võib südamele ohtu kujutada. Seejuures on risk kõrgem nende puhul, kes suitsetavad või on ülekaalulised.

Teadlased uurisid 353 000 patsiendi andmeid, et hinnata valuvaigistite mõju tervisele.

Täpsemalt vaadati juhtumeid, kus igapäevaseks kasutuseks oli välja kirjutatud suur doos valuvaigistit – päevas 150 mg diklofenakki või 2400 mg ibuprofeeni.

Uurimusest leiti, et igal aastal oli 1000 valuvaigistite sööja kohta kolm südamerabandust, neli südamerütmihäirete juhtumit ja üks surmajuhtum. Uuringu põhjal olid juhtumid seotud ravimite tarvitamisega.

Professor Colin Baigent kinnitas, et inimesed peaksid riske hindama – kas valuvaigistite võtmisest on tervisele suurem kasu või kahju. Professor kinnitas, et uuringutulemused ei puuduta neid, kes võtavad suure doosi valuvaigistit korraga harva (näiteks peavalu puhul). Samas nende puhul, kellel on juba suurenenud risk südameprobleemide tekkeks, suurendab ravimite tarvitamine seda riski veelgi.

Näiteks suurendavad südamehaiguste riske kõrge vererõhk, kolesteroolitase ja suitsetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles