Agressiivsed patsiendid enam TÜ kliinikumis laamendada ei saa

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakond.
Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakond. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartu Ülikooli kliinikum laiendas turvafirmaga lepingut ning palkas alates 1. maist erakorralise meditsiini osakonda (EMO) korda valvama turvamehe.

EMO juhataja doktor Kuido Nõmm rääkis väljaandele Tartu Ekspress, et vägivallajuhtumeid hakkas kogunema üha rohkem. Ta meenutas ka juhtumit, kus koolikokkutulekul ööklubis peksasaanu toodi haiglasse, kuid tema sõbrad ja vastasleer jätkasid haigla ootesaalis kaklust.

EMO meedikud pöördusid vägivalla hüppelise tõusu tõttu isegi tööinspektsiooni, sest haigla juhtkond polnud nõus turvameest palkama. Nüüd otsustas juhtkond siiski ringi.

«Analüüsisime koos EMO juhtkonnaga asetleidnud intsidente ning analüüsi ja kogemuse põhjal otsustasime laiendada senist koostööd turvafirmaga. Kui siiani oli täiendav abi turvafirma näol kohalekutse kaugusel, siis nüüd on turvatöötaja graafiku alusel osakonnas kohapeal,» selgitas Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael.

Praegusel n-ö prooviperioodil on turvatöötaja osakonnas neljapäevast pühapäevani, sest seniste juhtumite analüüs näitas, et valdav osa intsidente langeb neile päevile. «Prooviperioodil hindame, kas ja kuidas mõjutab turvatöötaja kohalolu olukorda EMOs,» lausus Tael.

Samas jäävad kahtlemata alles ka seni haiglas rakendatud meetmed – osakonna teatud piirkondadesse on paigaldatud nn paanikanupud kiire abi kutsumiseks, mis on koostöös politseiga.

Turvatöötaja tegutseb Taela sõnul vastavalt turvaseadusele – konfliktseid olukordi lahendatakse ka edaspidi turvafirma ja politseiga koostöös, teatud rikkumiste korral on turvafirmal õigus isik kinni pidada kuni politseile üleandmiseni.

«Kahjuks peegeldub ühiskonnas toimuv nii verbaalse kui füüsilise agressiivsuse levimisena haiglaruumidesse. Koostöö turvafirmaga on üks võimalus meie töötajate kaitsmisel,» lisas Tael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles