Trennijärgne heaolutunne kestab kuni 12 tundi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
USA uurijad avastasid, et treeningule järgnev heaolutunne kestab kauem, kui seni arvatud – nimelt kuni 12 tundi.

«Mõõduka koormusega aeroobne treening parandab koheselt meeleolu ja see mõju võib püsida kuni 12 tundi,» vahendab Healthday uuringut juhtinud doktor Jeremy Siboldi sõnu.

Ehkki varasemad uuringud on näidanud, et treening muudab tuju paremaks, pole siiani mõõdetud, kui kaua taoline efekt püsib. Vermonti ülikooli abiprofessor Sibold keskendus 48 inimesega tehtud katses just sellele küsimusele.

Osalenud 18-25 aastased mehed ja naised täitsid küsimustiku, milles hinnati nende meeleolu. Seejärel sõitsid pooled katsealustest mõõduka koormusega 20 minutit velotrenažööril, ülejäänud aga ei saanud füüsilist koormust.

Pärast katset täitsid osalejad kohe ning ühe, kahe, nelja, kaheksa, 12 ja 24 tunni möödudes uuesti meeleolu hindamise küsimustiku.

Selgus, et füüsilist koormust saanute meeleolu oli kontrollgrupiga võrreldes parem nii vahetult pärast treeningut kui ka 12 tundi hiljem.

«Saadud tulemused on heaks tõestuseks sellele, et isegi mõõdukas aeroobne treening võib leevendada argistressi, mis teie meeleolu häirib,» sõnas Sibold.

Trenn parandas võrdselt hästi nii meeste kui naiste tuju ja tulemusi ei mõjutanud ka osalejate füüsiline vorm. Asjatundjate hinnangul võib treeningu tuju tõstev toime olla tingitud selle ajal ajus vabanevatest neurotransmitteritest, näiteks endorfiinidest.

Siboldi sõnul piisab meeleolu parandamisest ka kergest trennist. «Me ei räägi siin Lance Armstrongi väärilisest rassimisest,» ütles doktor ja lisas, et kasuks võib tulla juba paariminutine koormus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles