Uut gripiviirust põdeva mehe lähedased nakkust ei saanud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripihirm sunnib inimesi hingamisteid kaitsvaid maske kandma.
Gripihirm sunnib inimesi hingamisteid kaitsvaid maske kandma. Foto: AFP / Scanpix

Tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor andis teada, et 29aastase uue gripiviiruse A(H1N1) nakkuse saanud mehe lähedastele nakkus edasi kandunud ei ole.


«Täna hommikul saadeti laborisse uude grippi haigestunud mehe viie temaga lähemas kontaktis olnud inimese proovid, mis osutusid uuringute käigus negatiivseteks,» teatas Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht iiris Saluri.

Eile, 28. mail kinnitas Eesti esimese uue gripiviiruse A(H1N1) juhu Eestis. Uude grippi haigestus 29 aastane Tallinnas elav mees, kes saabus 27. mail reisilt Ameerika Ühendriikidesse. Sama päeva õhtul tõusis mehel palavik, millega kaasnesid nohu, köha ja külmavärinad.

Kuigi lähedased nakkust saanud ei ole, tuleks neil lähemate päevade jooksul siiski jätkata oma tervisliku seisundi jälgimist ja haigussümptomite ilmnemisel kohe arsti poole pöörduda. Sama soovitab Tervisekaitseinspektsioon ka kõigile välisreisilt saabujatele, eriti neile, kes on külastanud riike, kus esineb gripiviiruse riigisisene levik.

Maailmas on tänase seisuga kinnitatud üle 15 000 uue gripiviiruse juhu kokku 59 riigis. Lisaks Eestile kinnitati eile esimene uue gripi juht ka Ungaris. Tervisekaitseinspektsiooni gripikeskuse peaspetsialisti Olga Sadikova sõnul on 15 000 gripijuhtu ühelt poolt kindlasti suur number, aga kui arvestada, et sesoonse gripi kõrghooajal veebruaris-märtsis
registreeritakse üksi Eestis nädalas keskmiselt 4000 grippi või gripilaadset haigusjuhu, siis ei saa seda näitajat pidada erakordseks. «Kindlasti tuleb aga uue gripi levikut maailmas hoolega jälgida, sest praegu ei ole teada, millise vormi see gripp võib võtta sügiseks,» ütles Sadikova.

Tervisekaitseinspektsioon tuletab meelde, et gripiviirusest hoidumise põhitõed ei muutu ka uue gripi viiruse puhul. Oluline on vältida kontakte haigete inimestega ja järgida elementaarseid hügieenreegleid, mis ennekõike seisneb sagedases kätepesus. Saastunud kätega näopiirkonna puudutamine on kiireim viis piisknakkuste edasikandumise teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles