Arstide Liit: haigekassa ei täida kollektiivlepingu tingimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Arstide Liit tegi oma liikmetele pöördumise, milles seisis, et haigekassa ei ole täitnud eelmise aasta sügisel streigiga saavutatud kollektiivlepingu tingimusi.

Streigi lõpetamise ja kollektiivlepingu sõlmimise üheks peamiseks eelduseks oli haigekassa nõukogu otsus mullu novembris, et hinnakirja kehtestamisel pikendatakse arsti ja õe tööaega esmases ambulatoorses vastuvõtus viie minuti võrra ja statsionaarse voodipäevas vastavalt 4 ja 17 minuti võrra ning suurendatakse ka vastavat palgakomponenti vastuvõtu ja voodipäeva hinnas. Pöördumises oli aga kirjas, et siiani seda tehtud ei ole.

Lisaks toodi välja, et suuremale osale eriarstiabi voodipäevadest arsti minuteid ega hooldusravi voodipäevale minuteid ei ole lisatud; ambulatoorsetest vastuvõttudest pikendati viie minuti võrra ainult eriarsti esmast vastuvõttu ja psühhiaatri vastuvõttu aktiivravi perioodis ning minutid on lisamata mitmele psühhiaatri vastuvõtu liigile, samuti õe ja ämmaemanda iseseisvale vastuvõtule.

Arstide liidu nõudmisel toimus kaks kohtumist sotsiaalministri ja haigekassa juhtidega, kus osalesid ka haiglate liidu, tervishoiutöötajate kutseliidu ja õdede liidu esindajad. Alguses väitsid minister ja haigekassa esimees, et lepingu tingimused on täidetud ja tööaja minuteid on lisatud voodipäevadele keskmiselt 4 ja 17 ja esitati selle pettuse tõendamiseks arstide liitudele valeandmed. Haigekassa esitatud andmete analüüsimisel ilmnes, et tegelikult näitasid nad 2012. aastal kehtinud minutite hulka väiksemana.

Arstide teatel on haiglate liiduga kokku lepitud, et sel aastal läheb niinimetatud minutite raha täiendavalt palgatõusuks ja koormusi vähendatakse alates 2014. aastast. Praegu on need summad haigekassalt saamata, mistõttu on haiglatel raskusi palkade tõstmisega ja koormusi ei saa vähendada ka järgmisel aastal.

Kui kollektiivlepingut täidetakse, on voodipäevade hindadesse vaja lisada kokku 7615 597 eurot, sealhulgas hooldusravile 3 618 325 eurot aastas.

Kohtumiste tulemusel esitati haigekassa nõukogule sotsiaalministri määruse muutmise eelnõu, millega lisatakse 4 ja 17 minutit kõikidesse voodipäevadesse, sealhulgas hooldusravi, kuid elektroonilisel hääletusel ei otsustatud määruse muutmise poolt. Küsimus on uuesti arutusel nõukogu koosolekul 7. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles